Новини

Национална система "Живи човешки съкровища"

20.12.07

Размер на шрифта: a |a |a|

 2007-12-20

Стартира Национална програма по създаването на Национална система от "Живи човешки съкровища"
Програмата се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Един от най-ефикасните начини за трайно съхранение на нематериалното културно наследство е грижата хората, които го олицетворяват, да продължават да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения. Във връзка с това е необходимо да се определят пазителите на това наследство и да се признае официално тяхната роля като такива. Ето защо, ЮНЕСКО е препоръчал на държавите-членки на организацията да създадат национални системи от “Живи човешки съкровища”.
За да се гарантира опазването на нематериалното културно наследство, следва да бъдат приети предварителни мерки за осигуряване на идентификацията на това наследство чрез създаването и редовното обновяване на един или няколко национални регистри. В тази насока България е една от водещите страни в света, създала свой национален регистър на нематериалното културно наследство. Същият е разработен от екип на Института за фолклор при БАН в активното сътрудничество с дирекция „РКД” в Министерството на културата. Той съществува в електронен вариант - http://www.treasures-bulgaria.com/ , както и на хартиен носител.

 


Определение

„Живите човешки съкровища” са хора, които притежават необходимите познания и умения на най-високо ниво, за да интерпретират или създават специфични елементи от нематериалното културно наследство като свидетелство за живите културни традиции и за творческия гений на гражданите на България.

Цели

Създаването на национална система от Живи човешки съкровища цели:

а) съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за България;

б) тяхното предаване на следващите поколения чрез реализиране на ефективни програми за подготовка на кадри;

в) насърчаване на младите хора за придобиване на знания и умения, свързани с нематериалното културно наследство, посредством публично признание и организиране на публични представяния на национално и международно равнище;

г) създаване на единен архив от документи и материали, свързани с нематериалното културно наследство, в Националния център за нематериално културно наследство – Институт за фолклор, БАН. Създаването на архива ще подпомогне обогатяването на Регионалните листи на Живите човешки съкровища.

Номиниране на Живи човешки съкровища в България
Процедура

1. Номинацията за Живи човешки съкровища се провежда веднъж на 2 години.

2. Право на номинации имат българските читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи (първични институции). Те предлагат лица или групи за номиниране за Живи човешки съкровища. Кандидатурите са съпътствани от съответната документация (Типов формуляр - паспорт или досие на кандидатурата, както и съпътстващи материали), показваща уникалността на кандидатурата. Една първична институции има право да предлага само една кандидатура на сесия, независимо в коя от сферите на нематериалното културно наследство (НКН), съгласно регионалните листи на Българския регистър на НКН: http://www.treasures-bulgaria.com. Кандидатурите се придружават от подкрепящо писмо от отдел „Култура” при съответната община. Предложенията се събират от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” /РЕКИЦ/ и постъпват в Регионалните исторически музеи /РИМ/ до края на месец февруари 2008 г. /За областите София и Софийска предложенията постъпват чрез РЕКИЦ в Националния център за нематериално културно наследство/

3. Постъпилите кандидатури от региона се разглеждат и селектират от експертни комисии, които включват представител на съответните читалищен РЕКИЦ, на Регионалния  музей, както и независим специалист от Института за фолклор при БАН. Тези комисии осъществят първична селекция на кандидатурите и предлагат по една кандидатура, независимо от коя сфера, от област за окончателната селекция. Първичната селекция приключва до 20-ти март 2008 г. След първичната селекция всички постъпили досиета, които не продължават към вторична селекция, постъпват за съхранение в Националния център за нематериално културно наследство

4. От 1-ви април до 15 май 2008 г. избраните след първичната селекция 28 елемента се представят пред национална аудитория чрез 15 минутни филмчета по БНТ в кампания, която се огласява широко като национална по програмата Живи човешки съкровища. Всяко филмче започва с логото на ЮНЕСКО.

5. Национална комисия от експерти във всички области на НКН и с участието на представител на Министерство на културата (която работи от 24 май до 10 юни 2008 г.) обсъжда 28-те областни кандидатури и прави аргументирано предложение до Националния съвет за нематериално културно наследство, който след обсъждане  излъчва до 5 кандидатури до 10 юни 2008 г.

6. Номинираните от Националния съвет кандидати за Живи човешки съкровища - България се утвърждават от Министърът на културата и се обявяват официално на 24 юни 2008 г.

7. Кандидатурите за Живи човешки съкровища могат да бъдат в две форми:

а) индивидуални – човек, който притежава високо равнище на традиционни знания и умения в някоя от областите на НКН;

б) колективни – група от лица, които съвместно притежават традиционни знания и умения (например в областта на обредността, на изпълнителското изкуство или традиционните занаяти); групи, които включват личността на даден ръководител и създадената от него група, като всички се явяват особено важни носители на изискваните познания и умения в определена област на нематериалното културно наследство, в която приносът на групата е по-значим от ролята на отделната личност.

8. Всички кандидатури трябва да се изготвят със съгласието и в тясно сътрудничество с носителите на съответните културни традиции.

Критерии за номинация

1. Предлаганите кандидатури могат да обхващат всяка една от сферите на нематериалното културно наследство, съгласно регионалните листи на Националния регистър „Живи човешки съкровища – България”:

http://www.treasures-bulgaria.com/

а) традиционни обреди и празници;

б) традиционно пеене и свирене;

в) традиционно танцуване и традиционни детски игри;

г) традиционно разказване;

д) традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци.

е) традиционна медицина

Забележка: За 2008 г. кандидатури по раздел Традиционна медицина и подраздел Поминъци няма да се подават и разглеждат.

2. Кандидатурите са свързани със знания, умения и дейности, вписани в регионалните листи на Националния регистър „Живи човешки съкровища – България”.

3. Предлаганите личности/групи трябва да отговарят на следните условия:

а) висша степен на владенене на традиционните знания, умения и дейности;

б) съпричастност на личността/групата към нематериалното културно наследство;

в) възможност за усъвършенстване на притежаваните знания и умения;

г) желание и способност за предаване на тези знания и умения на младите хора.

4. Със своята дейност кандидатурите допринасят за видимостта на нематериалното културното наследство, за осъзнаване на неговата значимост и диалогичност и са свидетелство за човешката креативност.

5. Кандидатурите са плод на изразено свободно съгласие и загриженост за съхранението на уменията/ знанията от страна на общността или групата.


всички новини