Новини

Кръгла маса "Читалищата в малките населени места ..."

01.10.07

Размер на шрифта: a |a |a|

2007-10-01
РЕКИЦ "Читалища" - Пазарджик

На 27 и 28 септември 2007 г. се проведе организираната от РЕКИЦ „Читалища” в  Пазарджик регионална кръгла маса: „Читалищата от малките населени места – предизвикателства и възможности”.   Участваха представители на 20 читалища от областта. Форумът се проведе в с. Равногор, община Брацигово.
В първата работна сесия се представиха три реализирани проекта на читалищата в селата Капитандимитриево, Братаница и Елшица. Дискутирани бяха въпроси свързани с технологията на проектен цикъл, партньорствата, работата с доброволци, подкрепата на местната власт и самите читалищни членове.
Във втората работна сесия се извърши презентация на Оперативните програми от Директора на ИСА в Пазарджик  г-жа Цветанка Радина. Лекция по актуалните форми на читалищна работа изнесе и г-н Михаил Цонев – експерт в РЕКИЦ „Читалища” – Благоевград. В последвалата дискусия се изказаха становища за възможностите, които имат читалищата в малките населени места за развитие на традиционните дейности, за проблемите свързани с обезлюдяването, липсата на средства, ограничените възможности на самите читалищни работници, нуждата от нови форми на работа. Отчете се подкрепата на Министерството на културата, изразяваща се в целева и допълващи  субсидии, както и повишената информираност на читалищните екипи след структуриране на Регионалните експертни центрове.
Проведената анкета в края на кръглата маса показа желанието на колегите да участват в повече форми, които биха повишили собствения им капацитет, както и да бъдат  канени на подобни форуми Председателите на  Читалищните настоятелства и Кметовете на селата.
Участниците приеха Изводи от кръглата маса и изработиха Обръщение към Министерството на културата и Народните читалища в страната.

ИЗВОДИ
  1. Човешките ресурси са от изключителна важност за читалищната работа
  2. Партньорите ни са навсякъде около нас – и в бизнес-средите, и в училището, и в институциите
  3. Трябва да повишаваме непрекъснато своя капацитет и информираност
  4. Разработването на проекти е начин да подсигурим финансови средства за извършване на конкретни читалищни дейности
  5. Възможностите за финансиране са увеличени, наложително е доброто познаване на Оперативните програми
  6. Работата в мрежа е гаранция за успех – да си споделяме, да се учим един от друг, да си помагаме
  7. Трябва да разширим обхвата на читалищната работа
  8. Създадените от МК Регионални експертни центрове са нужни и полезни

 ОБРЪЩЕНИЕ

към  Министерство на Културата и Народните читалища от цялата страна

от участниците в Кръгла маса

„Читалищата от малките населени места – предизвикателства и възможности”

 27-28 септември 2007 г., с. Равногор, община Брацигово

Народното читалище е единствен културен, образователен и информационен  център за   общността в малките населени места.  Твърде често то е и единствена гражданска организация. Съхранило авторитета си на  пазител на традиционните културни ценности, днес читалището е изправено пред предизвикателството отново да бъде водач за своята общност,  да насърчи социалната промяна и да укрепи гражданското общество.
В процеса на натрупване на знания, опит и самочувствие, ние се самоосъзнаваме като граждански организации способни да назоват проблемите на своята общност и на всяка отделна личност от нея и да развиват онази дейност, която ще доведе до тяхното разрешаване. Ние се заявяваме като потенциални добри партньори както на местната власт, така и на бизнеса. Очакваме от тях доверие и готовност за партньорство. Наясно сме с проблемите на остарялата материална база и дефицита в уменията, които имаме, но сме уверени, че с активното участие на своите членове и партньори ще повишим качеството на нашата работа в съвременните условия, оценяваме подкрепата и възможностите,  които ни предоставя Министерство на Културата.
Приемаме за предстоящи пред нас задачите и целите за развитие на българското общество и като ги гледаме през призмата на местното развитие ще насочим своите усилия към осъществяване на проекти свързани с културния туризъм, местните занаяти, квалификацията и обучението на възрастни, библиотечно - информационни и административни услуги.
Поставяме като приоритети на днешния ден
-         модернизиране на материалната база на всяко едно читалище;
-         разширяване на обхвата на читалищната дейност, в това число и развитие на социална дейност, насочена към малцинствени групи, хора с увреждания, самотни и болни възрастни хора, повишаване на информираността на хората от нашите селища по актуални и важни въпроси;
-         партньорство и  работа в мрежа  между читалищата от отделните селища.
Разчитаме на доверието  на своите членове, държавните институции и другите неправителствени организации!
Вярваме в подкрепата на Министерство на Културата!
27 – 28  септември 2007г. с.Равногор, община Брацигово, област Пазарджик

 Регионална кръгла маса  
„ЧИТАЛИЩАТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ”

 


 

всички новини