Новини

Завърши националната конференция за културата

15.06.07

Размер на шрифта: a |a |a|

  Завърши Националната конференция на тема «БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА - МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И ПАЗАРА», която се проведе на 13 и 14 юни в НДК. Организатори на събитието бяха Институтът за философски изследвания - БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Институтът за изкуствознание – БАН, Министерството на културата и Националният дворец на културата. Основни теми на форума бяха „Култура, изкуство и пазар”, „Българската култура и идентичност в европейски контекст”, „Културна политика”. В Края на конференцията ръководителите на трите секции ст.н.с. д-р Александър Янакиев, доц. Валерия Фол и доц. Александър Кьосев обобщиха основните изводи от двудневната дискусия.

         В заключителното си слово министър Стефан Данаилов каза:

        „УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, КОЛЕГИ,

        Признавам, че днес, след като бях запознат с основните въпроси, поставени от Вас през тези два дни, съм още по-развълнуван от началото на нашия форум, защото осъзнах колко много са адресите, към които можем да се обърнем за компетентна помощ при подготовката на проекта за Стратегия за националната ни култура през следващите десет години.

        Въпреки желанието ми практически бе невъзможно човек да бъде навсякъде, особено в конференция с три секции, работещи едновременно.

        Несъмнено е имало нужда от този форум. Тезите и антитезите, изложени в тези два дена, не могат да се отделят от реално действащото законодателство, от реалните ресурси на българската държава, от реалните проблеми на нашето ежедневие.

        Не мога да скрия задоволството си от широкото включване на нашата академична общност и институтите на БАН в дебатите. Благодаря на нашите научни работници и преподавателски кадри за реалния интелектуален принос, за откровеността и смелостта да поставят важни въпроси пред държавата, обществеността и гилдиите в изкуствата.

        Не се смущавам от ограничените като брой тематични доклади, свързани с местната власт и културата, образованието и културата, проблемите на младите хора, трудово-правни, социални и технологически аспекти на културата и изкуствата. Мисля, че имаме възможност да попълним тези празноти, като продължим дискусията на друго ниво.

        Благодарим на електронните и печатните медии за подчертания интерес, който проявяват към Националната конференция „Българската култура – между държавата и пазара”.

Информациите, репортажите, интервютата, анализите и критиките показват истинска съпричастност към проблемите на развитието и перспективите пред българската култура.

        Искрено се надявам, че и чрез медиите започналата в тези дни широка дискусия ще продължи, за да достигне до цялото общество, а дебатът по обсъжданите теми ще остане отворен за още нови идеи и предложения.

        Само с общите усилия на институциите, на неправителствения сектор, на научните среди, творческите организации и експертните съвети, можем да реализираме една максимално адекватна политика за развитие на българската култура в новите обществени и икономически условия, като равнопоставен член на европейското семейство.

        Както знаете, Министерството на културата работи в момента върху проект за дългосрочна Стратегия за развитието на българската култура.

        Конференцията допълва ефективно рамката на този документ, като една от стъпките в правилната посока за търсене на широк обществен консенсус по основните тези и параметри. Фактът, че на форума бяха поканени представители на над 30 медии, които отблизо се запознаха с основните дискусии чрез представените повече от 80 доклада, ми дава основание да вярвам в дълбоката ангажираност на средствата за масова информация с нашата загриженост за успешното бъдеще на българската национална култура.

        Надяваме се да запазим градуса на този активен интерес до срещата ни в края на годината, когато ще започне обсъждането, вече в детайли, на проектния документ за стратегическото развитие на българската култура”.

всички новини