Новини

“Читалищата – с нова мисия в обединена Европа”

31.05.07

Размер на шрифта: a |a |a|

На 30 май, 2007 г. в град Търговище се състоя регионална дискусия на тема «Читалищата – с нова мисия в обединена Европа». В нея взеха участие 87 души – представители на читалища от 11 области, на местните власти, НПО, медии. В своето приветствие Свилен Василев – зам.областен управител на Търговище подчерта отговорната роля на читалищата като двигатели н развитието на местните общности.

 

Срещата даде възможност присъстващите да споделят свои мнения, идеи и реализирани дейности по четири теми. Всяка тема включваше основна презентация, представена от читалища с опит   и дискусия. Най голям интерес предизвика темата «Читалищата като създатели на туристически продукти», представена от Галина Маринова – секретар на читалището в с. Садина. Интересни идеи и опит споделиха представители на Общините Попово и Антоново, на Туристически информационен център Търговище, РЕКИЦ – Разград, читалищни активисти  и други.

 

Секретарят на читалището в с. Баячево представи темата “Читалищата в селските региони – информационни и консултантски центрове”, като в презентацията си включи опита на читалищата от Търговищката община. Много полезни и интересни за присъстващите се оказаха и другите две теми: “Библиотеката – знание за Европа”, представена от г-жа Росица Куцарова, директор на Регионална библиотека “П. Стъпов” и “Любителското творчество – културен посланик на България в Европа”, представена от г-жа Ива Мусова от РЕКИЦ Пазарджик. По тези теми интересни мнения изразиха Петя Габровска и Росица Христова от Попово, Галина Кръстева и Елена Василева от Търговище и други.

 

Всички презентации и изказвания бяха направени в контекста на темата на дискусията, като се очертаха и възможните източници на финансиране на дейностите чрез кандидатстване по Европейските фондове.  

 

Направената обратна връзка с участниците потвърди очакванията на организаторите дискусията да обогати знанията на читалищата от Северна България за огромните възможности и необходимост от прилагането на новаторски, ефективни и полезни за местните общности форми на работа.


всички новини