Новини

Отбелязване на 3 март в Кортен

04.03.09

Размер на шрифта: a |a |a|
3ti_mart_xs.jpg

Тържествата в с.Кортен по повод 131-годишнината от Освобождението на България започнаха в 9 часа с молебен в  Храма «Свети Николай”.

 

 

 

След това се състоя шествие до паметната плоча пред кметството в чест на руските войни, където  бяха положени венци и цветя.

 

Представители на Кметството и  Читалище „Светлина 2000”  в с.Кортен посетиха тържествата в с. Асеновец, на  които присъства и г-н Василе Попович –  пресаташе на консула на Република Молдова. Неговата преводачка - Марина Бакалова се оказа, че е  потомствена българка от с.Кортен, България, родена и живяла в с. Кортен,  Република Молдова и от малка мечтае да посети селото на дедите си . В късния след обед на неофициална среща  Василе Попович със съпругата си, Марина Бакалова и малката й дъщеричка пристигнаха и в с. Кортен, за да разгледат селото. Развълнувани от срещата и посрещането гостите обещаха, че ще се върнат отново за по- дълго, защото са много нещата, които свързват народите на България и Молдова и изказаха съжаление, че не могат да останат за Тържествената вечер организирана по повод Освобождението на България в Читалището.

 

всички новини