Новини

Мениджмънт на читалищната дейност - семинар в Разград

27.02.09

Размер на шрифта: a |a |a|
s6304836_xs.jpg

Седемдесет и пет читалищни секретари, председатели на читалища и представители на общински администрации от Разградска област взеха участие в проведения на 12 февруари 2009 год. обучителен семинар „Мениджмънт на читалищната дейност”.    Семинарът беше организиран от Регионален експертно – консултантски и информационен център „Читалища” – Разград и поставя началото на поредица от обучителни мероприятия за читалищните работници от областта.

 

 

Темата бе избрана след анализ на потребностите от обучения на читалищните секретари от Разградска област, съобразена е с повишените изисквания по отношение на тяхната квалификация и компетентност. 

 

 

Обучението премина в два модула:

 

 

1. ОРГАНИЗАЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО

 

  • ОСНОВНА НОРМАТИВНА БАЗА;

     

  • РЪКОВОДНИ ОРГАНИ;

     

  • РЕГИСТРАЦИЯ И ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ;

     

  • ДОКУМЕНТИ, СВЪРЗАНИ С РЪКОВОДНАТА ДЕЙНОСТ;

     

Всички присъстващи трябваше да определят най – сериозния проблем, с който се сблъскват в ежедневната си работа. Така се очертаха няколко сериозни проблема:

 

- лоша материална база;

 

- недостатъчен финансов ресурс;

 

- липса на съвременна техника, компютри, интернет;

 

- проблеми с човешкия ресурс;

 

- отлив на младото поколение от читалищната дейност.

 

 

 

2. СЪВРЕМЕННИ ФОРМИ ЗА РАБОТА В ЧИТАЛИЩЕТО – ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПРОБЛЕМИ И АЛТЕРНАТИВНИ ФОРМИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ:

 

  • ДИСКУСИОНЕН МЕТОД НА “СВЕТОВНОТО КАФЕНЕ”;

     

  • ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ.

     

 

 

Голям интерес предизвика работата по групи във втория модул от обучението, когато присъстващите на семинара читалищни дейци работиха по нов интерактивен дискусионен метод, наречен „Световно кафене”.

 

 

Приятно настроение у читалищните дейци създаде модераторът от работна маса „Мечтай смело за българското читалище”, който представи модерната визия на читалищните секретари за българското читалище – модерен сграден фонд, нова литература, много читатели, силен обществен интерес към читалищната дейност, много деца в читалищните форми, много дарители, високи възнаграждения, служебен транспорт и телефон и още …най – малко 500 години действащи.

 

всички новини