Новини

Коледарски празници в област Ямбол

11.12.08

Размер на шрифта: a |a |a|
22_xs.jpg

На 17 декември в гр. Стралджа ще се проведе Общински коледарски празник. По традиция покана за участие имат всички читалища в общината, както и в съседните на Стралджа общини.
  
Общинският коледарски празник в Стралджа се провежда всяка година и има за цел да съхрани за поколенията българските фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, да съдейства за развитието на националното песенно и танцово изкуство, да спомага за приобщаването на младите към културните ценности. Празникът има конкурсен характер. Организатори са Община Стралджа и читалище “Просвета” в града.

 

 
Напоследък заедно с мъжките куди, коледарски песни представят и женски формации, като между тях са групите на клуб “Дълголетие” в Стралджа, палаузовските баби и др. Особен колорит на празника придава и участието на ямболските танцуващи коледари. За да прерастне  празника в истинско народно веселие допринася и танцовата програма на ансамбъл “Въжички”.
  
По-атрактивен и пищен от всякога се очертава да бъде предстоящият Национален коледарски празник - Ямбол 2008. Интерес към него са проявили коледарски групи не само от Ямболска област, но и от цялата страна. Организираният от община Ямбол и местните читалище „Пробуда” и „Зора” преглед има вече над 15-годишна история със статут на национален коледарски празник. Традиционно, и този път той ще се проведе на Рождество Христово, 25 декември, на площадното пространство пред община Ямбол. Участващите състави ще бъдат оценявани в 4 категории - обредни групи, певчески групи, танцови групи и детски групи (до 14 години). Отделно ще се оценяват персонажи като най-добър станиник, баш, най-атрактивна котка, най-добър съпровод, най-автентична благословия и др.
  
Журито е съставено от специалисти в областта на фолклорното изкуство. Председател Георг Краев - преподавател в НБУ, Николай Ников от СУ „Св. Климент Охридски”, Антон Андонов от Пловдивския университет, Христо Димитров главният художествен ръководител на Ансамбъл „Българе” и музикантът Георги Нойков.

 

 

всички новини