Новини

55 години Музикална школа при Читалище “Наука”, гр.Троян

10.11.08

Размер на шрифта: a |a |a|
chital_xs.jpg

На 19.11.2008 година се навършват 55 години от основаване на Детска музикална школа при НЧ ”Наука”- град Троян.

 

 

Музикалната традиция в Троян води началото си от първите години на 20 век, когато е основано Музикално дружество „Лира”, свързва се с оперетните представления, хоровата дейност, оркестрите – духов, акордеонен и струнен.

 

 

През 1953 г. е основана Детска музикална школа – която съхранява и развива традицията, извоюва си авторитет и признание в музикално – образователните среди. Пръв директор на школата е г-жа Бонка Минева.

 

 

Бонка Минева е родена на 19.11.1928г. в град Троян. Завършва през 1950г. Българска държавна консерватория – специалност пиано. Позната е на троянската общественост и сред професионалните среди, като един изключително добър музикален педагог, основател и ръководител на школата над 30 години, а след пенсионирането си и до днес има свой клас по пиано.

 

 

В продължение на десетилетия Бонка Минева е корепетитор на Градски хор и на добилия национална известност „Хор на запасните офицери” от Троян, където работи с диригента Иван Генков. Бонка Минева е инструменталист в оркестъра на Троянския оперетен театър в годините след 1950г.

 

 

Десетилетията последователен труд са доказали по безспорен начин г-жа Бонка Минева – измеренията му са в обогатяването и създаването на музикална култура в нашия град, в изграждането на инструменталисти и музикални педагози – имена в националната музикална култура и което е може би не по-малко значимо, изграждане на интерес и музикална култура у стотиците деца преминали през класовете по пиано на музикалния педагог Бонка Минева.

 

 

Троянската общественост цени и уважава приноса на г-жа Бонка Минева в културния живот на града. Смятаме, че най-важна за нея ще е оценката и вниманието на професионалната среда в лицето на Министерството на културата.

 

 

всички новини