Новини

Читалищата - част от промяната в обществото

21.10.08

Размер на шрифта: a |a |a|
smol1_xs.jpg

На 24.10.2008 г. от 10.00 ч., в зала 247 на общинска администрация - Смолян, по инициатива на РЕКИЦ”Читалища” - Област Смолян и със съдействието на Община Смолян, ще се проведе Национален   форум  на тема: „Читалищата - част от промяната  в  обществото”

 

Във форума ще вземат участие представители на общинска и местна администрации, експерти от РЕКИЦ ”Читалища”, представители  читалищата, културни институции, неправителствения и частния сектори .

 

 

Експерти от регионалните центрове ще коментират теми като: „Читалищата – част  от промяната в обществото”; „Читалището -  популяризатор на Българската културна  идентичност в Обединена Европа”; “РЕКИЦ ”Читалища” и читалищни ръководства в променената среда”.

 

 

Експерт култура в Община Неделино ще представи  „Фестивалите - съвременни форми на реализации  в Общината на Двугласа”.                      

 

 

Надя Фурнаджиева - член на BBA, ICC ще коментира  положителни световни практики, както и инициативата - ”Заедно в четенето”.

 

 

Приоритетен акцент на форума, ще е потребностите на младото поколение, реализирани чрез читалищата. В тази посока ще  представят становищата си – ученици от Смолян, с презентация “Младежката активност по света и ролята   на  читалищата през  погледа на младото поколение”, която ще се подкрепи с реализирани  практики от НЧ ”Балкански просветител”- Смолян на тема: „Българските читалища-центрове за реализация на младежката активност”, както и от НЧ „Кирил Маджаров”- “Ролята на читалищата за реализации на млади дарования”. В тази насока ще е и коментара на Диана  Димитрова - директор училище, която ще коментира реализации по посока на междуинституционалният диалог “читалище – училище”.

 

 

На форума ще се презентират и „Управленски политики на взаимоотношения с местните власти при  планиране  и реализиране  на  читалищната дейност”- от Севда Чолакова, кмет на с. Давидково,общ. Баните, както и “Анализ на ПЧП /публично-частното партньорство/-проблеми и  перспективи” - Ема Енева-ПДМ-консултант.

 

 

Ще се дискутират и актуални теми, като: “Общоселищните празници - форма на културен диалог с общността”, “Реализации на новоизбрани читалищни настоятелства”, „Читалището - партньор при борбата  с дрогата”.

 

 

 Във връзка със завишените изисквания на кадрите в сферата на българските читалища ще се обсъди и предложение от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”  за обучение и допълнителна професионалната квалификация.

 

 

  
Инициативата цели:

 

 

·Да се реализират Управленски политики на взаимоотношения с местните     власти и участие на РЕКИЦ ”Читалища” и читалищата при планиране  и реализиране на местната политика за самоуправление.

 

 

·Промяна във взаимоотношенията с местната общност, както и ориентиране РЕКИЦ”Читалища” и   читалищата,  към лидерство в разширяване параметрите на културната среда.

 

 

·Проучване на становища и добри практики  за превръщане на читалищата в част от промяната в обществото.

 

 

·Проучване на мнения и становища по актуални теми като:

 

 

-Как читалищата ще бъдат част от промяната в обществото?

 

 

-Ролята на РЕКИЦ ”Читалища” за реализиране на  междуинституционален диалог.

 

 

-Становища, относно стартиралата Програма за реализиране  на Национална система „Живи човешки съкровища” и др. 

 

 

 

всички новини