Новини

Допълваща целева субсидия - РЕЗУЛТАТИ

07.06.07

Размер на шрифта: a |a |a|

1398 читалища ще получат допълваща целева субсидия със средства в размер на 3 330 500 лв.


Съгласно чл. 84 на ПМС № 20 от 02.02.2007 г. за изпълнение на държавния бюджет на Р. България за 2007 г. Министърът на финансите по предложение на Министъра на културата предоставя като обща допълваща субсидия и/или целева субсидия за капиталови разходи на общините предвидените в централния бюджет  средства за подпомагане дейността на народните читалища, в т.ч. за текущ ремонт, набавяне на книги, периодични издания и компютърна техника.
С допълваща целева субсидия – за подкрепа извършването на текущ ремонт, набавяне на нова литература и периодика, закупуване на компютърна техника са предложени да бъдат подкрепени 1398 читалища. Общата сума е в размер на 3 330 500 лв., в. т. ч. 2 887 750 лв. за текущ ремонт; 73 710 лв. за набавяне на нова литература; 40 340 лв. за периодика; 215 700 лв. за закупуване на компютърна техника и софтуер за библиотеките.
Кандидатстването за допълваща субсидия се извърши на базата на утвърдени Правила и чрез подаването на проектен фиш. Същите бяха публикувани в сайта на Министерството на културата, както и в информационния сайт „Читалища”. Крайният срок за подаването на проектните документи изтече на 27 април т.г.   

За разпределянето на субсидията, определената от министъра на културата работна група разгледа постъпилите  2039 проекта.

Като общи показатели се възприеха:
- Подадените проекти да са в съответствие с изискванията и получени в МК в указания срок;
- Целесъобразност на проекта;
- Дейност на читалището;
- Получаване на средства по линията на допълващата целева субсидия в предходни години;
- Започнат вече вид ремонт по сградния фонд;
- Заявен процент на съфинансиране;
- Продължителност на извършване на ремонтни дейности;
- Започнат процес на автоматизация в библиотеките;

 

Получаващите средства под формата на допълваща субсидия читалища ще получат персонални писма, в които ще бъде конкретизирана сумата , както и вида дейност, който получава подкрепа. Писма ще бъдат изпратени и до съответните общини, по чийто бюджети ще бъде извършена корекция от страна на Министерството на финансите. 
През втората половина на годината ще бъдат осъществен втори тур за допълваща субсидия, на който ще бъдат разгледани както своевременно постъпили проекти, така и отпадналите от първи тур.

Списъкът на читалищата, които ще получат целева допълваща субсидия можете да изтеглите от тук

всички новини