Новини

Представяне на добри практики събра на семинар читалищните дейци от област Перник

30.09.08

Размер на шрифта: a |a |a|
seminar_1_30_09_xs.jpg
seminar_2_30_09_xs.jpg
seminar_3_30_09_xs.jpg

По инициатива на РЕКИЦ “Читалища” Перник на 30 септември 2008 година в Перник се проведе еднодневна работна среща-семинар „Добри практики”. В срещата взеха участие Заместник - министъра на културата Надежда Захариева, Директора на дирекция "Регионални културни дейности" в МК Венцислав Велев, Зам. областните управители на Област Перник Боряна Методиева и Нели Скримова, кметове, директори на дирекции и началници на сектори и отдели по култура от общините, методисти от РБ "Светослав Минков" и читалищни дейци от всички НЧ в Област Перник.

 

На семинара представители на общините Перник, Радимир и Ковачевци представиха информация и споделиха добри практики за взаимоотношенията община – читалища. Като положителен бе отчетен примера на Община Перник за разпределението на годишната субсидия, чрез специално разработена методика на база реализиран обем дейности. Практиката ще бъде проучена и приложена в други общини от Област Перник. Общините Радомир, Брезник, Земен, Трън и Ковачевци ще черпят опит от Община Перник по въвеждането на делегираните бюджети при изплащане субсидията на читалищата.

 

РЕКИЦ "Читалища" Перник представи идеята за организиране и провеждане на Читалищна учебна година. Тя бе приета от читалищните дейци, които отразиха приоритетите си в анкетно проучване. РЕКИЦЧ ще анализира желанията и ще разработи годишен план с ежемесечни семинари и обучения в желаните направления.

 

На срещата официално бе презентиран сайта на РЕКИЦЧ Перник, като реална възможност за отразяване дейността на читалищата от областта и актуален информационен източник за работата на читалищните дейци.

 

РЕКИЦ „Читалища” в Перник направи анализ на подадените по допълващата субсидия проекти. Анализът се базира на информация за финансираните до момента проекти по Допълваща целева субсидия за НЧ. От старта на кампанията по допълнително субсидиране на читалищата от МК от 2005 до 2008 година се наблюдава постоянен, засилващ се интерес от страна на читалищата в Област Перник със сериозен ръст през последните две години. От 5 през 2005 година на този етап през 2008 година са одобрени 45 проекта на читалища по ДС. По програма за библиотеките през 2008 в Област Перник са одобрени 13 проекта на читалища.

 

На срещата-семинар читалищните дейци участваха в тренинг по разработване на проект и попълване на проектен фиш по допълваща субсидия на МК. Работата на семинара завърши с тренинг по формиране на проектна идея по примерен фиш.

всички новини