Новини

Областна среща на читалищните секретари от обл. Варна

27.09.08

Размер на шрифта: a |a |a|
inf.sreshta_25.09.08_xs.jpg

На 25 септември РЕКИЦ “Читалища” – Варна организира информационен ден за читалищните секретари от областта. Домакин, както и при предходната среща бе НЧ “Македония”. Експертите от Центъра запознаха участниците в срещата с възможностите за финансиране на читалищни инициативи от ОП и предложенията на неправителствения сектор. В състоялата се дискусия представители на различни читалища и общински администрации от Варна, Аксаково, Вълчи дол, Белослав, Дългопол, Суворово,  споделиха своя опит по изготвянето на проектните предложения, търсенето на партньори и допълващо финансиране, както и трудностите при подсигуряване на експертни становища, необходими за някои проекти. Специално внимание беше отделено и от експертите и от секретарите на  стартиращата Програма за развитие на селските райони и разнообразните възможности, които  тя предоставя на читалищата.

 

Във втората част от срещата бяха споделени успешни читалищни практики от Даниела Колева- секретар на НЧ “Отец Паисий”, Пламена Христова– организатор в НЧ ”П.Р.Славейков”, Мими Кателиева – секретар на НЧ “Елин Пелин” – всичките от гр. Варна, Анелия Стефанова – от НЧ ”Димо Цонков” – с. Звездица, свързани с нови форми на работа, мениджмънт на любителското творчество и ползотворното сътрудничество с общинската администрация. Особено удовлетворени бяха представителите на читалища от община Варна, които това лято с отпуснати от Общината средства извършиха големи ремонти и оборудване на своите сгради, както и допълнителни субсидии за свои дейности.

 

Творческият сезон започна и някои читалища поставят началото на нови любителски форми, други споделиха успешната лятна подготовка и готовност за представления пред публика на вече утвърдените си и популярни в региона театрални състави и фолклорни ансамбли.

всички новини