Новини

Празници на духовите оркестри` Оряхово 2008

28.08.08

Размер на шрифта: a |a |a|
picture_010_xs.jpg
picture_065_xs.jpg

На 21 и 22 август под патронажа на Президента на Рупублика България – г-н Георги Първанов се проведоха ХІІІ-тите празници на дуовите оркестри на името на Дико Иливе в Оряхово.
  
И тази година бе спазена традицията всички концертирали оркестри накрая заедно да свирят любимото „Дунавско хоро” на големия музикант и композитор Дико Илиев. И там, на площада пред читалището дълго се виеше Дунавското на което  се хващаха редом млади и стари.
  
Празниците бяха  посветени на 110 години от  рождението на Дико Илиев и 60 години от първото излъчване в ефир на негово хоро.Участваха духови оркестри от осем селища с над 120 музиканти, както и самодейни състави при НЧ ”Надежда 1871” в Оряхово. Представителният духов оркестър на Сухопътни войски в Плевен направи шоу-спектакъл в дефилето си. Музикантите играха хоро и ръченица по време на своите духови изпълнения. След това на сцената те свириха валс, хора и джаз в преработка за духов оркестър. Свои майсторски изпълнения представиха и читалищния духов оркестър от Никопол с диригент Красимир Павловски.

 


 

 

Н.Христова – секретар на НЧ”Напредък 1871” Никопол

всички новини