Новини

Споделен опит - Моята креативна седмица - рисуване в Чехия

11.08.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p7110904_xs.jpg
p7110905_xs.jpg

Моята креативна седмица  - рисуване в Чехия

 

Ирина Параскевова
НЧ”Напредък 1871” гр.Никопол

 

Искам да споделя  европейски опит,  който придобих  това лято благодарение на полученото от мен финансиране по програма на Европейската Комисия   „Учение през целия живот” – „Коменски”, за индивидуална мобилност.                       

Като специалист в областта на културата и ръководител на кръжоците по изобразително изкуство и приложни дейности към НЧ „Напредък 1871” в град Никопол,  имах невероятната възможност да взема участие  в  индивидуална квалификационна дейност под название „Креативна седмица – рисуване”, което се проведе в Прага, Република Чехия от 5 до 12  юли т.г. Курсът се проведе сред красива природа, на място подходящо избрано от организаторите от компания „Bohemia Discovery” за провеждане на пленери на открито, които бяха в основата на дейностите по време на курса.
Имах честта да се опозная с колеги от други държави – Финландия, Гърция, Кипър, Испания, Чехия, да споделим полезен опит и да установя контакти за бъдещо сътрудничество между нашите институции. Разменихме безброй полезни съвети и практики в работата си с деца, нови методи и  авангардни техники, които ще прилагам в своята работа.
Завършихме курса с обща изложба от рисунки, направени по време на курса. Домакините от Bohemia Discovery създадоха много добра творческа обстановка, осигуриха ни културна програма с посещение на исторически и културни паметници в Прага, “Музей на светлината” в гр. Писек и др.
Езикът на курса беше английски. Разказах на колегите  за българските читалища, за  дейностите в нашето читалище и по-специално за индивидуалната ми работа с талантливи деца. Благодарение на този курс придобих допълнителни знания и умения, необходими в моята работа. Това обучение допринесе съществено за индивидуалната ми квалификация на педагог и за повишаване капацитет на нашето читалище като център за културен и социален живот в малък град като Никопол.
Наученото и видяното по време на “Креативна седмица  - рисуване” ще ми остане за цял живот, както е записано в Европейската програма „Учение през целия живот”. Споделих наученото с колеги, учители и моите кръжочници. В Интернет центъра на читалището подредих изложба, за да споделя опита с потребителите му от местната общност и гости на града.

всички новини