Новини

Дванадесети регионален фолклорен събор с международно участие „Текето – 2008”

05.08.08

Размер на шрифта: a |a |a|
teketo_8_xs.jpg

Дванадесети регионален фолклорен събор с международно участие „Текето – 2008” – с. Александрия, общ. Клущари, обл. Добрич

 

Над 5000 зрители събра тазгодишното издание на събора, проведен на 2 и 3 август в местността „Текето” край крушарското село Александрия, където взеха участие 53 фолклорни състава и 128 индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти. Организатори  са община Крушари и НЧ „Йордан Драгнев” в с. Крушари.

 

 
Празникът бе открит от кмета на община Крушари Добри Стефанов, а приветствие прочете и зам.–областния управител Владимир Калчев. Освен традиционните участници от областите Добрич, Варна и Силистра, на сцената се качиха и представители на читалищата от Шумен, В.Търново и Свищов, както и гостите от с. Каменка – Украйна. Събитието бе уважено и от делегация от турския град Чорлу.

 

 
Най–младият изпълнител на събора бе едва на 6 години, а най – възрастният – на 82. Съборът няма конкурсен характер и всички получиха грамоти за участие.

 

 

 
Фолклорният празник бе закрит на 3 август с едночасов концерт на домакините от Крушари и гостите от Украйна, изнесен на площада пред читалището.

 

 


Фолклорният събор „Текето” се провежда всяка година на 2 август – Илинден. За християните тази местност е свързана с легенди, според които има следи от покровителя на небесните стихии Свети Илия, а  мюсюлманите вярват, че тук се намира гробът на алианския светец Мустафа.

 

 
До 1957г. е имало дървен параклис, а от 2 август 2001г. на негово място в чест на Свети Илия е поставен осемметров кръст. През юли 2002г. само за 15 дни родолюбиви българи изградиха и параклис на името на светеца, а от края на 2006г. започва строителството на църковен комплекс включващ църква и девически метох, който ще бъде завършен през 2009г. Надеждата на новите строители е камбанен звън да огласи местните канари с чудодейна сила – свидетели на история, приемственост и етническа толерантност.

 

всички новини