Новини

Читалище “Изгрев-29” от с. Опанец участва във „Фестивал на р. Дунав”

23.07.08

Размер на шрифта: a |a |a|
dunav_xs.jpg

По партньорски взаимоотношения  с Европейски мениджър център - гр. София, представители на Читалище “Изгрев-29”  от с.Опанец,общ.Плевен, взеха участие от 7 до 12 юли 2008 г. в семинар и фестивал на река Дунав в гр.Улм-Германия. Същият се проведе в рамките на проект „Дунавска мрежа” на университета в  гр. Улм.

 

Този проект е насочен към обучението  на възрастните хора от всички страни,прилежащи по река Дунав.

 

База за обмяна на мисли бяха изготвените от всеки участник  кутий с надпис „Моята родина, събрана в една кутия”. Идеята идва  от  прочутия кораб «Улмска кутия», който в предишни времена е пътувал през всички страни по река Дунав. Кутиите отразяват чрез поставените в тях неща /реални или символични/ чувствата към родината, неразделно свързани с река Дунав. Кутиите ще бъдат използвани за създавнето на скулптура, която щи бъде изложена  в Централния музей на провинция Баден-Вюртенберг. Културната програма включва типични  неща за националните кухни, изпълнение на песни и танци.

 

Участниците от читалището включиха в своите кутии символичен макет на Дунавска България, житен клас от Дунавската равнина, кърпа на хороводец-Дунавско хоро, текст  на песента „Радецки”, макет на риба, картичка на Бабини видени кули и текст за съответните предмети. Представена беше презентация на читалищната дейност и мисията на българските читалища за обучението на възрастните хора.

    

всички новини