Новини

Изложба с най-добрите творби от конкурса „България в моите мечти”

16.07.08

Размер на шрифта: a |a |a|
izlojba_deca_-_plakat_xs.jpg

На 16 юли /сряда/ 2008 год. в 10.30 часа в Галерия “Средец” на Министерството на културата ще се открие изложба с най-добрите творби и ще бъдат наградени победителите от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина за деца от Българските общности по света.

 

Проявата се организира от Министерството на културата на Република България и Държавната агенция за българите в чужбина и е под патронажа на Ангел Марин – вицепрезидент на Република България.

 

Изложбата ще може да се види в галерия „Средец” на Министерство на културата до 21 юли.

 

  
Международният конкурс по изобразително изкуство “България в моите мечти” се провежда от 2001 г. Съгласно статута на конкурса право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 г. – първа група; от 11 до 14 г. – втора група; от 15 до 18 г. – трета група.

 

Конкурсът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщава най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхранява националната историческа памет и културни традиции.

 

През периода 2001 – 2007 г. участие са взели около 2 150 млади творци от 28 държави в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия. По традиция най-добрите художествени творби от всяко издание на конкурса се представят на специално уредена изложба, на която се канят отличените малки художници от всички кътчета по света, техните учители и близки.

 

Първото гостуване на изложбата „България в моите мечти” зад граница е през месец май 2006 г. в Канада по повод освещаването на българската църква „Св. Димитър” в Торонто. През изминалата 2007 г. детските творби са представени в Българския културен институт в Братислава по случай Международния ден на детето, в Българския културен институт в Берлин и в Хамбург. През м. май т. г. рисунки от конкурса гостуват в Прага по случай 60-годишния юбилей на Българското училище „Д-р Петър Берон” в чешката столица.

 

В осмото издание на конкурса участват 447 деца и юноши от 25 държави: Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Швейцария, Великобритания, Ирландия, Испания, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Гърция, Кипър, Украйна, Казахстан, Сирия, Кувейт, Китай, ОАЕ, РЮА, Канада, САЩ и Аржентина. Броят на изпратените творби до агенцията е 590.

 

Наградите са присъдени от жури в състав: Румен Статков, председател и Събина Иванова и Коянка Димитрова, членове на журито.

                          

Международен детско-юношески литературен конкурс „Стефан Гечев”

 

Конкурсът е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” и по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините той се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. За всяко издание темите са различни: „Знай своя род и език”, „Моите български корени”, „Кои български писатели познавате и обичате?”, „Защо човек трябва да е добър?”, „Какво отговарям, когато ме питат за България?”, „Какви български празници и обичаи тачите и обичате?”.

 

До 2007 г. участие са взели 1316 деца и юноши от 24 държави.  Журито е оглавявано от известни български творци като самия Стефан Гечев, Любомир Левчев, Георги Данаилов, Виктор Самуилов, Недялко Йорданов. Най-добрите творби са публикувани в сп. „Родна реч и в специални литературни сборници, посветени на ежегодните издания на конкурса.

 

За дванадесетото издание през 2007 г. по зададената тема „Какви са приликите между българите и хората в държавата, в която живеете”, са изпратени 161 съчинения на деца и юноши от българските общности в 18 държави: Австрия, Англия, Белгия, Германия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Китай, Молдова, Обединени Арабски Емирства – Дубай, Русия, САЩ, Сърбия, Украйна, Холандия, Швейцария и Южна Африка. Участниците са разделени в две възрастови групи: деца от първи до седми клас и юноши от осми до дванадесети клас. Журито, председателствано от Недялко Йорданов, присъжда по една първа награда в двете категории – на Мария Янишевская /12 г./ от Пекин, Китай и на Стефани Ефремова /16 г./ от Берлин, Германия.

всички новини