Новини

9 май - Ден на Обединена Европа

09.05.07

Размер на шрифта: a |a |a|

9 май е обявен за Деня на Европа на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г.
На този ден се отбелязва речта на министъра на външните работи на Франция - Робер Шуман от 9 май 1950 г., с която се полагат основите на европейската интеграция. Известна като "Декларация Шуман", тя призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация". Идеята е на икономическия съветник Жан Моне, който предлага на германския канцлер Конрад Аденауер доста амбициозен план: създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност – Европейска общност за въглищата и стоманата.
С Постановление № 54 от  29 март 2005 г.  Министерския съвет на Република България обявява отбелязване на 9 май - Деня на Европа, като част от българския празничен календар

 

 

всички новини