Новини

Фолклорни багри и звуци във Видин

01.07.08

Размер на шрифта: a |a |a|
dsc00868_xs.jpg
dsc00872_xs.jpg
dsc00873_xs.jpg

V-ти Събор за автентичен фолклор “Дунавски ритми” – Видин 2008г.

 

 

Видинският край е известен с богатото си фолклорно наследство и традиции. Читалище “Цвят” в гр. Видин и тази година беше домакин на традиционния Събор за автентичен фолклор “Дунавски ритми”, който се проведе на 28 юни 2008 г.

 

 

 

 
За пети път от 1998 год. видинчани посрещат самодейни читалищни състави от цялата Видинска област. Целта на тази културна изява е съхраняването и популяризирането на богатото фолклорно наследство на Видинска област, на нейните обичаи и традиции и предаването им на младото поколение.

 

 

 

Фолклорният събор “Дунавски ритми” е част от Националния културен календар, а Министерството на културата на Република България финансово подкрепя неговото осъществяване.

 

 

 

Началото на събора бе поставено с песента „Дунаве, бели Дунаве...” в изпълнение на Александра Йотова. Участие взеха фолклорни певчески и танцови групи за автентичен фолклор, групи за народни обичаи и детски игри, индивидуални изпълнители от читалищата на Видинска област, Фолклорен танцов състав при Младежки дом гр. Зайчар - Република Сърбия и Фолклорен състав от гр. Бъйлещ в Румъния.

 

 

 

Организиран бе Конкурс за автентичен костюм с в три категории: женски, мъжки и детски костюм. Номинираните получиха грамота, а читалищата „Просвета” от гр. Кула и „Поляна”  от с. Шишенци, общ. Бойница получиха грамоти и предметни награди за цялостно представяне.

 

 

 

Фолклорният събор нямаше състезателен характер, но изявите на изпълнителите и конкурсът за автентичен костюм ще се наблюдаваха от специалисти от етнографския отдел на Исторически музей – Видин.

 

всички новини