Новини

„Песни и танци от слънчева Добруджа”

30.06.08

Размер на шрифта: a |a |a|
deb4_xs.jpg

На 28 юни 2008 г. община Добричка проведе за 40–тото юбилейно издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”.

 

Фолклорният празник се състоя на пет естради в местността „Славната канара” край добричкото село Дебрене. Над 2500 участници – индидуални и групови от читалищата на седем области от страната – Добрич, Хасково, Русе, В. Търново, Шумен, Силистра и Варна, показха своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен добруджански фолклор.

 

26 плакета и 4000 лв. парични награди получиха най-добрите, а на всеки участник бе присъдена грамота за участие.

 

 За 40–ти пореден път празника–събор изпълни целта си – да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество.

Съборът в Дебрене възниква, като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села, през пролетните дни на 1968 година, в местността 'Сламата' край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява, като Събор – надпяване 'В прослава на хайдутството'. Местността е известна, като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

 

Празника на Добричка община има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции‚ да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” вече трета поредна година е включен в Националния културен календар на България. Тази година празника е с 40 – то юбилейно издание!

 

Съборът има конкурсен характер. Участието в него е доброволно. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджанския автентичен фолклор. Наградите се осигуряват от общината‚ на изпълнителите се присъжда грамота за участие.

 

На 28 юни 2008 година Община Добричка ще проведе за 40 – ти – юбилеен път фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”. Тази година за трети път, събора ни е вписан в Националния културен календар на България.

 

Подготовката е в ход – имаме готовност да посрещнем всички състави от страната, които са подали заявки за участие. Подготвили сме 5 естради с времетраене по 6,45 часа средно на естрада, като изпълнение. Това не е окончателната продължителност, понеже все още се обаждат от цялата страна за участие. Освен от общините на нашата област заявки са подали фолклорни състави от областите : Хасково, Русе, Велико Търново, Шумен, Силистра и Варна! От общините Троян, Димитровград, Симеоновград, Бяла, Златарица, Смядово, Нови Пазар, Провадия, Сливо Поле, Никола Козлево, Аксаково, Кайнарджа, Вълчи дол.

 

Традиционни участници са колективи от всички общини на област Добрич – Крушари, Ген. Тошево, Каварна, Добрич – град, Тервел, Шабла, Балчик.

 

Поканени са да журират фестивала проф.Петър Ангелов и доц. Йорданка Неделчева от гр.Варна и изтъкнати Добруджански фолклористи, етнографи и хореографи.

 

Като групи в различните категории заявки за участие са подали – певчески групи; танцови състави; групи за народни обичаи, инструментални групи и индивидуални изпълнители. Участниците ще са над 2 500 човека.

 

В нашата община имаше предварителни центрове с предхождащи прегледи на състави в четири микрорайона – с. Ведрина, с. Козлодуйци, с. Победа, с. Стефаново, съобщават от Община Добричка.

 


Източници - dobrich.info и РЕКИЦ "Читалища"-Добрич

Снимка -  http://www.dobrichmedia.com

всички новини