Новини

"Живи човешки съкровища - България"

23.06.08

Размер на шрифта: a |a |a|
001_s_s_s_xs.jpg

Излъчени са 5 кандидатури за вписване в Националната представителна листа "Живи човешки съкровища - България".

На 24 юни 2008 г. /вторник/ от 13.00 часа в Слънчевата зала на Националния исторически музей в Бояна ще се проведе церемонията по награждаването на  5-те излъчени на национално ниво  кандидатури, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа за „Живи човешки съкровища” на България.

 

Реализирането на Националната система „Живи човешки съкровища – България” премина през два етапа – регионален и национален. За участие в регионалния етап бяха подадени 165 кандидатури. От тях бяха излъчени 25, които бяха прегледани от национална комисия.

 

През настоящата година стартира и Националната система „Живи човешки съкровища – България”.  В тази насока България е една от водещите страни в света, създала свой национален регистър на нематериалното културно наследство. Същият е разработен от екип на Института за фолклор при БАН в активното сътрудничество с дирекция „Регионални културни дейности” в Министерството на културата.

 

Националният регистър е достъпен и в неговата електронна версия - http://www.treasures-bulgaria.com/ , както и на хартиен носител.

всички новини