Новини

„Глобални библиотеки - България”

10.06.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p1040480_xs.jpg

В Министерството на културата се проведе първото заседание на Управителния съвет по Проект “Глобални библиотеки - България”.

 

 

 

Заседанието бе ръководено от министъра на културата – проф. Стефан Данаилов. На него присъстважха и г-н Хенри Джаклин – постоянен представител на ПРООН за България, партньорите по проекта от Държавната агенция за информационни технологии, Националното сдружение на общините в Република България, Съюзът на библиотечните и информационни работници. Участие взеха и експерти.

 

 

 

Обект на обсъждане бяха дейностите по изпълнението на проекта до този момент. Дискутираха се и резултати от заснемането на библиотечната мрежа, както и списък на библиотеките, които през периода юни-август 2008 г.  ще бъдат посетени от екипи на проекта. Пред Управителния съвет бе представена и Концепцията за изработване на интернет портал.  

 

 

Припомняме, че програмата е част от международната инициатива „Глобални библиотеки” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за технологично подпомагане (оборудване с компютри, осигуряване на достъп до Интернет) и финансова подкрепа на обществените библиотеки.

 

 
Основни бенефициенти на програмата са читалищните, регионалните и общинските библиотеки. Програмата подкрепя развитието на обществените библиотеки, тъй като са достъпни за всички български граждани.

 

Партньори по програмата в България са Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници и Националното сдружение на общините в  Република България.

 

всички новини