Новини

Японски туристи на гости в с. Тополи

08.06.08

Размер на шрифта: a |a |a|
stp63545_xs.jpg
stp63552_xs.jpg
stp63562_xs.jpg

Народно читалище ”Св. Св. Кирил и Методий” в с. Тополи, община Варна, посрещна туристи от Япония . Ръководителите на групата -  Нуша и Широ Ишизака, вече 16 години преподават народни танци в тази далечна страна.

 

В с.Тополи ги довежда желанието им да се докоснат до чистия изворен фолклор,  който читалището съхранява  вече 80 години и разпространява не само в България, но и в други европейски държави.

 

Самодейците от читалището- деца, младежи и възрастни им представиха богата програма от носии, народни танци и обичая “Сватба”. Всички се хванаха на хорото. Учудването на домакините беше, че освен традиционното право хоро, японците заиграха “Ръченица”, “Дайчово хоро”и “Еленино хоро”. Макар, че не им бяха познати местните хора”Тропанка” и “Лявата”, бързо усвоиха стъпките и се справиха и с тях.
  
Най-много аплодисменти получи Широ, който показа майсторството си при изпълнение на “Варненски кючек” и използването на характерния за този танц -дървени лъжици.
  
Накрая самодейците гостиха японските си приятели с традиционните български ястия – баница , зрял боб, лозови сърмички, пълнени пиперки, кисело мляко , домашно сирене и др.
  
Тази вълнуваща среща ще остане задълго в паметта на представителите на двете нации, обединени от любовта и красотата на нашия български фолклор.

 

РЕКИЦ ”Читалища” Варна

всички новини