Новини

Община Аврен благодари на своите дейци на културата

21.05.08

Размер на шрифта: a |a |a|
d.bojinova_xs.jpg
detski_systav_xs.jpg

В навечерието на 24 май община Аврен, награди своите дейци в културата и  творци в читалищното дело.

 

 

- С номинация “Заслужил деятел на културата” е отличена госпожа Димитричка Божинова – председател на Тракийското дружество, дългогодишен директор на ЦДГ и организатор на мероприятията в читалище “Просвета” в с. Дъбравино.
През изтеклата година под нейна инициатива и организация се проведе честване 50 годишнината на женския хор, именуване на тракийската организация. По повод на 120 годишния юбилей на училището  организира  вечер посветена на първия учител в селото – патрон на тракийската организация, честване на годишнини от исторически и културен характер. Инициатор е на   конкурси за рисунка, написване на есе - ``Моят род``, `` Моето училище``, където привлича децата от селото към творчество и проучване на родовата история.
По нейна идея и с нейният неуморен труд е събран богат снимков и изследователски  материал за тракийските родове в Дъбравино. Изготвила е   родословията на 38 рода, записала е разказите на около 50 наследника    в резултат на което е в  подготовка за печат книга за тракийските родове в село Дъбравино. Във връзка с това родолюбиви наследници, запалени отново от нея и по нейна идея посетиха селата Арпач, Мосуч, Хабилери – Турция, откъдето са корените на дедите им. Също по    нейна идея в читалището е организиран кът с предмети от бита и живота на дъбравчани през годините.
В организирания към читалището дамски клуб``Рожден ден`` редовно изнася беседи, подготвя викторини, запознава хората с актуалните  проблеми на обществото. Инициатор е на ``Ден на моята улица``.  Организираните от нея и по нейна инициатива мероприятия са с голяма посещаемост и с широк отзвук сред населението.
  
- С номинация  “Ученическа формация на годината” е отличен детски танцов състав при НЧ”Христо Ботев” с. Тръстиково  с ръководител читалищният секретар -  Павлина Неделчева, за спечелени високи отличия на общински , регионални и международни фестивали и конкурси.

 

всички новини