Новини

Международен музикален фестивал “Море и спомени”

20.05.08

Размер на шрифта: a |a |a|
img_2219_xs.jpg
img_2247_xs.jpg
img_2270_xs.jpg
img_2354_xs.jpg

В Народно читалище “Васил Левски” в гр. Варна за единадесети пореден път се проведе Международния музикален фестивал “Море и спомени”. Представиха се повече от 250 участника от България и чужбина.

 

 

В рамките на фестивала се проведе конкурс в 4 категории- 4 конкурсни концерта и Концерт на етносите “България – една за всички”, Концерт “Песен без граници” – с участието на   изп ълнители от Русия, Грузия, Израел, Казахстан, Македония, Нигерия, Румъния, Сърбия и Турция, Концерт “Обичам те море” – на наградени детски състави и солисти от радиоконкурс – съвместна инициатива на ММФ “Море и спомени”, Радио “Варна” и БНР – програма “Хр.Ботев”.

 

 

Гала концертът на лауреатите завърши със специалното участие на Орлин Горанов, който беше и Председател на международното жури. Членовете на журито – проф.д-р Розмари Стателова, Михай Ваника – Румъния, д-р Нели Божова – вокален педагог, Емил Струнджев, Енчо Чакъров, Карнигаш Абдикаримова – Казахстан и Директора на Фестивала Йордан Попов бяха сериозно затруднени при определянето на лауреатите.

 

 

Секретарят на читалището г-жа Добринка Добрева сподели, че Фестивалът вече се радва на голяма международна известност и тази година конкурсната среща на много млади изпълнители от различни страни положи основите на бъдещи културни контакти и съвместни проекти. Подготовката започва още през зимата и наред с оповестяването на регламента, получаването на заявките и селекцията на участниците читалищните колективи също  се подготвят за участие. Читалищното балетно студио и гайдарският оркестър “Диньо Маринов” вече са познати на фестивалната публика.

 

Фестивалът се провежда с изключителната финансова подкрепа на Министерството на културата, Община Варна,  Фестивален и конгресен център – Варна, спомоществователи от Варна и страната.

всички новини