Новини

По Вазовата екопътека

19.05.08

Размер на шрифта: a |a |a|
img_1114_xs.jpg
img_1134_xs.jpg
img_1206_xs.jpg

На 17.05.2008 год. /събота/ любители на природата от цялата община Своге отделиха част от свободното си време за една интересна туристическа инициатива. В организирания от Община Своге туристически поход взеха участие ученици от почти всички училища в общината, местни планинари и гости на тази красива част от Искърското дефиле.

 

 

 

Денят започна в 10,00 часа с представянето на мултимедийна презентация за “Вазова екопътека”, подготвена от учениците на специалност Спортно – туристически дейности в ПГ “Велизар Пеев” – гр. Своге, с класен ръководител Снежана Тошева, съвместно с Информационно – обучителния център към НЧ “Светлина” – гара Бов. Презентацията се състоя в големия салон на читалището и привлече вниманието на зрителите с подробна информация за природните забележителности, намиращи се в обсега на Вазовата пътека, флората, фауната, географските и климатични особености, възможностите за практикуване на различни видове туризъм. Тази презентация е плод на труда на учениците от ПГ “Велизар Пеев”, които в рамките на втория учебен срок проведоха своята учебна практика в центъра в Гара Бов.

 

 
След презентацията всички походници се насочиха към Скакля и Вазовата екопътека. Времето благоприятстваше за провеждането на инициативата. За някой познат, за други не съвсем, туристическия маршрут  разкриваше пред погледа на всички своите красиви гледки.

 

 

 

Уморени от изкачването по пътеката, стигнали крайната и точка в село Заселе, за участниците в похода деня бележеше своя край, но всъщност това беше само началото на забавленията. Учениците на ПГ “Велизар Пеев” бяха подготвили спортно – туристически игри на зелената поляна в края на маршрута, които се превърнаха в истински празник за всички участници. Малки и големи взеха участие в дърпането на въже, скачането с чували, а истински интерес предизвикаха разгъването и сгъването на палатки и щафетната надпревара.    

 

 
С цел популяризирането на Вазовата пътека по цялата и дължина,  Читалище “Светлина” организира туристически поход “По стъпките на Вазов”, която инициатива е част от Празници на Бов 2008  – “Не се гаси туй, що не гасне”.

 

 

 

На 09.06.2008 год. от 9.30 ч. в големия салон на читалището, ще се състои мултимедийна презентация на пешеходен маршрут: с. Бов – Вазова къща – с. Гара Бов, представена от спортно-туристическа паралелка към ПГ “В. Пеев” гр. Своге  и читалище “Светлина” и от 10,30 часа при махала Кръст в село Бов ще бъде поставено началото на туристически поход по Вазова пътека с направление: с. Бов – мах. Кръст – Вазова къща -  с. Гара Бов.

 

                                                                 

 

всички новини