Новини

Първа работна среща по програма “Глобални библиотеки - България”

12.05.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p1040480_s_s_s_s_xs.jpg

Министерство на културата на Република България и Програма на ООН за развитие организираха първа работна среща по програма “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, на 12.05.2008 год., в хотел «Шипка».
  
Срещата е в рамките на Национална библиотечна седмица “Библиотеките на дневен ред”. В дискусията участваха директори и служители на регионалните библиотеки, експерти по библиотечно дело и експерти по информационни технологии.
  
Работната среща бе открита от г-жа Надежда Захариева - зам.-министър на културата. Представени бяха идеята и целите на програмата, ролята и задачите на регионалните библиотеки като ключови участници в събиране и обработка на данните от планираното проучване на нуждите на обществените библиотеки.
  
Програмата ще осигури безплатен достъп до компютри, Интернет и обучение на българското население чрез мрежата от обществени библиотеки. Очаква се около 1200 библиотеки на територията на цялата страна да получат финансова подкрепа, технологично обновяване и обучение на техния персонал и посетители в използване на информационните технологии.
  
Програмата е част от инициативата “Глобални библиотеки” на Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, реализирана досега в Мексико, Чили, Полша, Литва, Латвия, Украйна и Румъния. 
  
Партньори по програмата в България са Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници и Националното сдружение на общините в  Република България.
  
 

всички новини