Новини

Къщата-музей на Ванга в Петрич е вече открита

05.05.08

Размер на шрифта: a |a |a|
vanga4_xs.jpg
vanga5_xs.jpg

ВАНГА - Българската пророчица

 

"Деца, в България ке стане добре... Ке се живее добре!" - това е едно от предсказанията на леля Ванга, известна като българската пророчица.

 

И още: "Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава" - това е изписано на малка табела, която ще посреща  посетителите в дома-музей.

 

От 6 май 2008 г. къщата става музей, съобразно волята на пророчицата и решение на петричката община.

 

На първия етаж на къщата е кухнята, където Ванга е обичала да готви. До нея е молитвената стая, по стените на която са поснавени множество икони и гоблени.

 

Запазена е и автентичната обстановка около миндерчето, на което Ванга е приемала хората. На втория етаж е спалнята и терасата към нея. Около 3000 са запазените лични вещи. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на които е помагала, документи, предмети, служили й приживе.

 


Вангелия, по баща Пандова Сурчева, по съпруг - Гущерова, е родена на 31 януари 1911 в Струмица, днес Република Македония.

 

Ранните детски години на Ванга са белязани от страданието. Майка й умира докато тя е все още невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала признаци за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни "лечебни" треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа и работи на полето. На 12-годишна възраст загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която Ванга бива грабната от силния вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората и? майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

 

Приписваните и? необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

 

Ванга се е зареждала с енергия и е приемала посетители в местността Рупите, Петричко. На въпроса защо стои на това място тя отговаря: “- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.” По нейна идея, проект, с дарени и от нея средства тук се построява храм, наречен на името на Света Петка Българска.

 


Снимки - myshop.bg/vanga/

всички новини