Новини

Трети турлашки фолклорен събор в с. Чупрене

21.04.08

Размер на шрифта: a |a |a|
72-12_xs.jpg

За трета поредна година с. Чупрене стана домакин на Турлашкия фолклорен събор “Када кум прасе и ти вречу”, организиран от читалище „Христо Ботев” в с. Чупрене, с финансовата подкрепа на Община Чупрене.

 

Идеята, заложена във фестивала е да се разкрие колорита на дрехите, обичаите, благословиите, песните и танците на турлаците, тъй като малко се знае и пише за тях.

 

Повече от 250 бяха участниците в тазгодишния събор. Те представяха самодейни колективи при читалищата в селата Чупрене, Горни лом, Долни лом, Воднянци, Плешивец, Стакевци, Салаш, Превала, младежки дом град Белоградчик, Гимназия с преподаване на чужди езици -  гр. Монтана и фолклорен ансамбъл при Дом „Омладине” от град Зайчар , Сърбия.

 

По традиция съборът беше открит от мажоретен състав от гр. Белоградчик, предвождащ дефилето на участниците. Нелипсваха и изложба-базар на плетива на една и две куки, занаятчийски предмети, сувенири - изработени от природни материали, обредни хлябове и традиционни ястия типични за турлашкия край.

 

        

Организаторите на събора отправят апел с всяка следваща година съборът да придобива все по-голяма популярност, броят на участниците да расте, а традициите и обичаите на турлаците, които са част от безценния фонд на културното ни наследство, да стане част в Европейската култура.

всички новини