Новини

8 април - Международен ден на ромите

08.04.08

Размер на шрифта: a |a |a|
180px-roma_flag.svg_xs.jpg

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият конгрес на ромите. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция роми: образование, бедност, сегрегация.

 

На срещата са приети общи цигански химн и знаме.

 

Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г.

 

Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

По повод Международния ден на ромите министърът на културата проф. Стефан Данаилов се обърна със следните думи към ромската общност у нас:

 

"Уважаеми съграждани,

 

Имам честта да ви приветствам по случай  “8-ми април – Международен ден на ромите”.  Този ден е своеобразно възпоминание за почитане паметта на загиналите  над петстотин хиляди роми в нацистките лагери на смъртта. Неговото начало е положено на Първия световен ромски конгрес, свикан през 1971 г. в Лондон  от оцелелите в концентрационните лагери роми от целия свят.

 

Всяка година с дълбока признателност скланяме глава пред паметта на жертвите на нацизма. На този ден не само припомняме, че расизмът и омразата към другостта не са донесли нищо добро на човечеството, но и утвърждаваме мира и съзиданието като общочовешки ценности, които сме длъжни да пазим и предаваме на всяко следващо поколение.

 

Нека в този паметен ден да обединим усилията си да преминем през предизвикателството на новото време, за да градим достойно бъдеще за нашите наследници.

 

Поклон пред паметта на загиналите!

 

ПРОФ.СТЕФАН ДАНАИЛОВ

Министър на културата"

 

всички новини