Новини

“Българските библиотеки-място за достъп до информация и комуникация за всеки”

25.03.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p1040480_xs.jpg

  
На 26 март 2008 г. министърът на културата проф. Стефан Данаилов и постоянният представител на Програмата на ООН за развитие в България Хенри Джаклин ще подпишат официално споразумение за изпълнение на 12-месечен проект за планиране и формулиране на предложение за субсидия за България към Инициатива “Глобални библиотеки” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

 

Церемонията по подписването е в 11 часа на 26 март (сряда) 2008 г. в зала «Колегиум» на Министерството на културата.

 

За осъществяване на подготвителната фаза на планиране Фондацията отпуска 606 000 долара. Партньори по проекта са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници, Националното сдружение на общините в Република България, Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

 

Партньорският проект се нарича “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”. В следващите 12 месеца се предвижда да се оценят потребностите на обществените библиотеки в България и да се утвърди списък от около 1200 от тях, които ще бъдат подпомогнати. На базата на анализите ще се формулира предложението за субсидия за страната към Инициативата “Глобални библиотеки” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”. Фазата на планиране на Програмата е с национално покритие и предвижда дейности в цялата страна с активното участие на регионални и местни структури и на партньорите по проекта. Във фазата на планиране се предвижда широка комуникационна и застъпническа кампания с цел осигуряване на солидна обществена и политическа подкрепа за желаната субсидия за страната.

 

Стратегическата цел на Програмата е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки, включително и в читалищните, чрез безплатно и ефективно ползване на интернет.

  
За контакти:

 

Министерство на културата: Радка Петрова, началник на звено “Връзки с обществеността и медийна политика” тел. 94 00 863; e-mail: press@mc.government.bg
  
ПРООН: Мая Няголова, директор “Публични комуникации”, тел. 96 96 167; e-mail: maya.nyagolova@undp.org

всички новини