Новини

Обновената Национална опера отново посреща зрители

23.03.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p1040187_xs.jpg
p1040208_xs.jpg

Обновената Национална опера отново посреща зрители. В залата прозвуча "Турандот" от Джакомо Пучини, с която се отбелязва и 150-годишнината от рождението на италианския композитор.

 

Режисьор е директора на театъра Пламен Карталов, а диригент - Емил Табаков.

 

Операта ще бъде представена до края на март в пет вечери с различни изпълнители в главните роли. На 21, 22, 25, и 29 март ще дирижира Емил Табаков, а на 30 март - Борис Спасов. Италианското сопрано Мария Драгони ще гостува на 25 март в ролята на Турандот и ще посвети своето изпълнение на незабравимата прима Гена Димитрова. В ролята на Турандот са също Мариана Цветкова и Елена Баръмова, а в ролята на Калаф - Камен Чанев, Костадин Андреев и Цветан Цветков. Сценографията е на Миодраг Табачки от Сърбия, а костюмите - на Йоана Маноледаки от Гърция и Елена Иванова.

 

Националната ни опера е избрана единствена в целия свят да участва с този спектакъл на "Турандот" в Япония през октомври т.г., когато там ще бъде чествана годишнината на Пучини.
  
Ремонтът на Националната опера и балет се финансира от държавния бюджет за капиталови разходи. Ремонтни работи в такъв мащаб не са извършвани от построяването на Операта в средата на миналия век. Общата стойност на капиталовите разходи за трите етапа е приблизително 10 263 000лв. с ДДС. 

 

Ремонтът започна през 2006 г., когато бяха инвестирани 1 933 000 лв. През миналата 2007 г. Министерство на културата отпусна 3 016 000 лв. за втория етап от ремонта. Вече са обновени зрителната зала и балконите, коридорите и фоайетата, кулоарите, гардеробните, бюфетът, ВИП-помещенията, главният вход, санитарните помещения и прилежащите им инженерни инсталации. 

 

През новия сезон публиката ще се чувства наистина удобно в обновената зала - монтирани са нови кресла – и тук за по-голям комфорт са разширени пространствата между редовете, както в залата, така и на балконите. Ново е подовото покритие, завесите, пребоядисани и освежени са стенните покрития, препозлатени са всички орнаменти, почистено е и е реставрирано небето (композицията "Небе" на Дечко Узунов) на тавана в зрителната зала. Нови са мокетите, мраморът навсякъде е почистен и полиран, като е запазен автентичния му вид. Сменена е и дограмата на главния вход. Всички материали, които са вложени в ремонта, са със сертификации и с изключително високо качество. 

 

През 2008 г. предстои третият етап от ремонта на Националната опера и балет, за който Министерство на културата е предвидило инвестиции на стойност 5 314 000 лв., а през 2009 г. са планирани още 1,2 млн. лв. за ремонт на складовете за декорите на Националната опера.

 

За закупуване на допълнителна осветителна техника операта ще получи 75 000 лв. Министерство на културата ще осигури и средства за нови палци и костюми за балета на Националната опера, за да се подготви нов спектакъл или концерт за честването на годишнината на българския балет. За всички специфични изисквания към ремонта и влаганите материали се търси компетентното мнение на Художествения съвет на Национална опера и балет. 

всички новини