Новини

Закрила на деца с изявени дарби

21.03.08

Размер на шрифта: a |a |a|
p1010248_xs.jpg

Правителството прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2008 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, класирани на първо, второ или трето място национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания чрез еднократно финансово подпомагане в размер до три пъти от гарантирания минимален доход за страната. Чрез едногодишни стипендии в размер 50 на сто от минималната работна заплата за страната ще бъдат стимулирани деца с изявени дарби в областта на изкуството, науката и спорта. Броят на децата, предложени за еднократно финансово подпомагане, е съобразен с положителната практика през последните години и с анализа от представянето на децата на различните национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

 

Предвидено е стимулиране на деца от държавните и общинските училища, които се финансират от Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и продоволствието и Държавната агенция за младежта и спорта и бюджетите на общините. Стипендии ще получават и децата с увреждания от държавни училища, класирани в национални и международни състезания и олимпиади в областта на спорта.

 

Общият брой на децата, които ще бъдат финансово стимулирани, е 1899. Необходимите средства затова възлизат на близо 1,5 млн. лв. и се осигуряват от републиканския бюджет за 2008 г.

 

В Програмата са включени престижни конкурси, олимпиади и състезания, които са с доказан висок критерий при излъчване на победителите и мотивират активно децата за високи творчески, научни и спортни постижения. Подборът е съобразен със спецификата на изява и проява на дарованието в детската и ученическата възраст в областта на изкуствата, науката и спорта.

 

всички новини