Новини

Група за мониторинг на културното наследство в Югоизточна Европа

16.03.08

Размер на шрифта: a |a |a|
ministri_xs.jpg

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов предложи създаването на постоянна група за мониторинг на културното наследство в Югоизточна Европа, която да работи под егидата на Съвета на министрите на културата. Предложението бе направено на проведената в хърватската столица Загреб Среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа. Основа за бъдещата група за мониторинг ще бъде създадената вече мрежа от експерти в рамките на Регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство. Министър Стефан Данаилов подчерта, че идеята вече има подкрепата на Съвета на Европа и дори нещо повече – от организацията са на мнение, че групата за мониторинг може да бъде разширена и да обхване страните от Черноморския регион.

 

Хърватският министър на културата Божо Бишкупич, чиято страна председателства в момента Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, делегациите на форума в Загреб и представителите на Съвета на Европа и на Европейската комисия приветстваха идеята на България, посочвайки и много успешното предходно българско председателство на Съвета.

 

Министър Стефан Данаилов покани съседните страни от региона да се включат в българския национален проект „КЪЩА”, с който България участва в Европейската година на Междукултурния диалог. На форума в Загреб проектът беше официално представен. Държавите от Югоизточна Европа могат да се включат в българската „КЪЩА” с участие в голяма пътуваща фотоизложба на традиционни свои къщи, показвайки характерни забележителности от националното си културно наследство.

 

Форумът на министрите на културата в Загреб обсъди конкретни действия по Регионалните програми за опазване на културното богатство и културното многообразие на региона.
От 11.04.2008 г. председателството на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа се поема от Гърция.  

всички новини

Документи

Слово на министър Данаилов на срещата в Загреб doc - 50 Kb