Новини

Счетоводна отчетност и данъчни задължения на читалищата

04.03.08

Размер на шрифта: a |a |a|
img_1795_xs.jpg
img_1806_xs.jpg

На 27 и 28 февруари Регионален експертно- консултантски и информационен център “Читалища съвместно с НЧ”Васил Левски” гр. Варна, организира двудневен практикум на тема”Счетоводна отчетност и данъчни задължения на читалищния апарат”. Темата предизвика голям интерес и предвид отмяната на параграф 6 от допълнителните разпоредби на ЗНЧ. Присъстваха 56 души от областта , предимно представители на читалища, специалисти от отдел култура на общинските  администрации на Община Ветрино, Вълчи дол, Долни чифлик  и община Аврен, счетоводители на читалища.

 

Лекторите Живка Дюлгерова и Нели Янева- главни счетоводители в културни организация и водещи счетоводството на читалища от община Варна, запознаха участниците в практикума как да попълнят данъчните декларации по чл.92 от ЗКПО , въвеждането на касови апарати в читалището, сключване на граждански договори и изчисляване компенсирането на трудовото възнаграждение  при засегнатите от плоския данък.  Разделени на 4 групи участниците решиха казусите  по разискваните теми без особени затруднения.

 

След направената анкета за обратна връзка се оказа, че практикума е необходим и навременен. Читалищните деятели предложиха нови теми за дискусии и обучения.

всички новини