Новини

Комплекс за социални услуги за деца Монтана

27.02.08

Размер на шрифта: a |a |a|
1_xs.jpg
logo_xs.jpg

На 28 февруари 2008 г. кметът на община Монтана г-н Златко Живков и директора на Фондация „За Нашите Деца” г-жа Иванка Шалапатова ще открият официално сградата на Комплекса за социални услуги за деца в града.

 

Комплексът е единствен за Северозападна България и в него работят 8 социални работници и техния ръководител. Дейността на всички е фокусирана върху предотвратяването на изоставянето на деца в социални домове, върху превенцията на насилието над малчуганите, както и справянето с отклоняващото поведение и отпадането от училище. Освен това, в партньорство с местните структури за закрила на детето, социалните работници връщат деца от социални институции в техните семейства, а когато това не е възможно - търсят други алтернативи на живота в дом.

 

Неделима част от Комплекса за социални услуги е и Кризисния център, в който се осигурява подслон, храна, психологическа помощ и посредничество на малтретирани деца, както и на такива, които няма къде да отидат. В Центъра за десет дни могат да останат и родители в беда, заедно със своите деца. Само за един месец кризисно бяха настанени две непълнолетни бъдещи майки и едно момче, върху което е било упражнявано насилие вкъщи.

 

Интересен факт е, че в община Монтана всеки пети е дете. Нивото на безработица, броя децата без здравно осигуряване, както и процента на ромско население в общината са по-високи от средното за страната. Според Отдела за закрила на детето търсейки си работа все повече родители от Монтана изоставят децата си. На територията на града има един дом за изоставени деца до 3 години. В него живеят 79 бебета, като се увеличава броя на настанени деца – 74 през 2004, 83 през 2006 г.

 

Комплексът за социални услуги е създаден по проект „Под един покрив”, който е финансиран от Програма ФАР на Европейския съюз. Водеща организация е община Монтана, партньор – Фондация „За Нашите Деца”. Проектът е на обща стойност 78 хиляди евро и приключва в края на май тази година.

Повече за фондацията и нейната дейност - http://www.detebg.org/

всички новини