Новини

Започна Втората извънредна сесия на МПКОНКН на ЮНЕСКО

19.02.08

Размер на шрифта: a |a |a|
close_up_xs.jpg
m.k.-unesko18-24_02_2008__101__xs.jpg
m.k.-unesko18-24_02_2008__157__xs.jpg
m.k.-unesko18-24_02_2008__80__xs.jpg

В 10.00 ч. днес официално беше открита Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Президентът Георги Първанов, под чийто патронаж се провежда събитието, приветства делегатите на междуправителствения комитет. Той подчерта значението на Центъра за нематериално културно наследство за страните от Югоизточна Европа, Средиземноморието и Черноморския регион. „Главното достойнство на конвенцията е, че фокусира вниманието върху непреходната роля на духовността като съществен елемент на развитието”, посочи президентът Георги Първанов и отбеляза, че опазването на многообразието и противопоставянето на конфекционното мислене са възможни само чрез културата.

 

Г-жа Франсоаз Ривиер, заместник-генерален директор по културата на ЮНЕСКО, благодари на българския президент за неговото лично присъствие и отбеляза, че за пръв път президент присъства на откриването на работна сесия. Г-жа Ривиер отбеляза големия интерес към форума - присъстват представители на 23 от 24-те страни от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, както и страни, наблюдатели и неправителствени организации. Общо около 300 души са се регистрирали, за да участват в срещата и да следят работата й.

 

„Поемайки домакинството на Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство, ние положихме усилия за успешното завършване на процеса на изработване на документите, благодарение на които тази конвенция ще стане още по-действаща”, каза в словото си на откриването министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Той отбеляза, че в края на изминалата и началото на тази година, по инициатива на Министерство на културата, със съдействието на Института по фолклор и Националната комисия за България на ЮНЕСКО, бе поставено началото на първия етап на програма „Живи човешки съкровища” - България. Номинациите по тази програма ще бъдат оповествени за първи път през лятото на тази година.

 

За втората извънредна сесия в България пристигнаха председателят на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Олабии Бабалола Йозеп Яй и председателят на Асамблеята на страните по Конвенцията Мохамед Беджауи. Делегатите бяха приветствани и от генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, който отправи видео послание към всички тях. „Сесията ще има голямо значение за бъдещето, тъй като тя е заключителният етап преди генералната асамблея, на която ще бъдат предприети проектодирективите за прилагане на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство”, посочи г-н Мацуура и благодари на България за домакинството на форума.

 

Заседанията на извънредната сесия се председателстват от г-жа Ирина Бокова, постоянен представител на България в ЮНЕСКО и наш посланик в Париж.

 

Основен организатор на събитието е Министерството на културата, в сътрудничество с Министерството на външните работи, Българската академия на науките и Националният дворец на културата.

 

Във Втората извънредна сесия на Комитета за опазване на нематериалното културно наследство участват делегати от над 70 държави. Основната работа ще бъде по финализиране на оперативните указания за прилагане на Конвенцията и на двугодишния отчет за работата на Комитета, който трябва да бъде представен за утвърждаване на Асамблеята на страните през месец юни 2008 г.

 

Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София ще продължи до 22 февруари т. г.


  
Пълното слово на министъра на културата проф. Стефан Данаилов – тук .


 

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=FR&pg=home

всички новини