Новини

Анализ за състоянието на читалищата в обл. Русе - 2007 г.

19.02.08

Размер на шрифта: a |a |a|
ruse_oblast_map_xs.jpg

На територията на Област Русе работят 88 читалища – 16 от тях са регистрирани в 9 -те града на областта, а останалите  72  читалища са в селата.  Всички имат извършена регистрация, съгласно ЗНЧ и са вписани в регистъра на МК. Към регистъра се числят две неработещи читалища, които не се финансират от държавната субсидия и на които предстои отписване от фирменото отделение на РОС. 

 

80 от читалищата от Русенски  регион  се помещават в сгради или помещения общинска публична собственост, съгл. ЗНЧ –ПЗР & 3.т.1 и имат предоставен акт-документ от Общинските съвети за безвъзмездно ползване. На този етап само 2 читалища имат сключен договор с Общините за безвъзмездно отстъпване право на ползване. 1 читалище /”А.Кънчев”-Русе/ притежава собствена сграда – паметник на културата с местно значение  и нотариален акт за нея. 8 читалища се помещават в сгради предоставени от местните кметства,кооперации. Общата заета площ е 43586 кв.м. Повечето читалища притежават салони за концерти и спектакли средно с по 200 зрителски места.

 

Положителна тенденция е, че в последните години читалищата, които се помещават в едни най-представителните сгради, особено в малките населени места, са обект на основни ремонти в резултат на реализирани проекти с държавно и европейско финансиране и публично-частно партньорство. По-голямата част от финансовите източници са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Проект „Красива България”, програма за малки демонстрационни проекти и в последните години допълваща целева държавна субсидия и неголям дял общинска субсидия. През 2007г. проекти за извършване на ремонтни и възстановителни дейности в читалищата са общо 40 и са подсигурени от допълващата целева държавна субсидия – Русе- 16; Борово – 6; Бяла – 5; Вятово – 1; Иваново – 2; Две Могили – 2; Ценово – 4; Сливо поле – 4. Бройката показва, че все още има читалища, които поради неизаинтересованост и немърливост не кандидатстват за финансиране пред МК.   Благоприятна възможност е поетапното газифициране на градските читалища с държавно и общинско дофинансиране.

 

88 читалища притежават общо 51 кюмпютри, 8 от читалищните библиотеки са оборудвани със специализиран софтуер за библиотечно обслужване. През 2007г. в още две библиотеки бе въведено автоматизирано библиотечно обслужване.

 

Субсидираната численост за читалищната дейност в областта е 169 бройки, с която се подсигурява базовото съществуване на тези културни институти. Все още читалищата разчитат единствено на делегираната държавна субсидия, като общините почти изцяло са свели до минимум своя финансов ангажимент. Липсват и  общински програми за развитие на културата и фондове за финансиране в съставните общини.

 

Читалищата в селата и малките общини имат основен дял в културния живот на местната общност. Тенденцията е да се укрепи партньорството между читалищните и общинските екипи с цел повишаване мащаба и интереса към културните прояви. Читалищата в Две Могили, Ценово, Иваново, Ветово, Щръклево, Николово през 2007г. бяха инициатори на конкурси, фестивали и др. културни прояви с местно и регионално значение.


Пълният текст на анализа можете да изтеглите от тук

всички новини