Новини

Анализ за състоянието на читалищата в обл. Габрово - 2007

06.02.08

Размер на шрифта: a |a |a|
202px-gabrovo_oblast_map_xs.jpg

На територията на област Габрово функционират 73 читалища, 15 от които в градовете и 58 в селата. Те осъществяват разнообразна читалищна дейност в различните сфери на изкуството, науката, културата, социалните услуги и туризма, и внасят своя безспорен принос за оформянето на културно-просветния обмен на областта. Многобройните им състави намират изява извън пределите на областта и страната и се превръщат в истински културни посланици на България в Европа и света.

Финансирането на читалищата от Габровска област е главно от държавния бюджет, общината, Министерството на културата и собствените приходи, които се осигуряват от членски внос, изяви на съставите, работа по програми и проекти, дарения, спонсорство.

Наблюденията през последните години показват, че все повече читалища започват да работят по проекти и програми. За съжаление все още липсва необходимият капацитет от специалисти, особено в малките населени места, който да подпомогне развитието на този процес. РЕКИЦ „Читалища” – Габрово ще продължава да организира семинари и обучения за работа по проекти и да предоставя актуална информация за тях.

Сградният фонд на читалищата е в добро състояние. Периодично се извършват частични ремонти, но средствата все още не достигат и се работи само върху проблемните зони. Течащите покриви, дори и след частичен ремонт са доста често срещано явление. Не по-малък проблем е липсата на сгради за осъществяване на читалищна дейност. Информация по този въпрос е представена в swot анализите на всяка община, където са изброени читалищата, които все още нямат сгради.

Пълният текст на анализа можете да изтеглите от тук

всички новини

Документи

Анализ за състоянието на читалищата в обл. Габрово - 2007 pdf - 754 Kb