Новини

Нематериално културно наследство

18.06.07

Размер на шрифта: a |a |a|

Институтът по фолклор при БАН, Министерството на културата и националната комисия на България за ЮНЕСКО, са съорганизатори на форум на страни от балканския регион, провеждащ се в дните от 15 до 20 юни т.г. в Арбанаси. Той е финансиран от европейското бюро на ЮНЕСКО за наука и култура със седалище във Венеция.

 

България е първата страна в Европа и света, която създаде регистър на нематериалното културно наследство от национално и регионално значение. Този опит е изключително ценен за страните от Югоизточна Европа и нашата цел е да призовем правителствата от региона да използват българския опит в опазването на това интелектуално богатство на съседните държави. Това заяви при откриването в Арбанаси Мари-Пол Рудил, директор на сектор "Култура" в Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа, която заедно със заместник-министъра на културата Надежда Захариева откриха международен семинар, посветен на опазването на нематериалното културно наследство.

      

       

В дните до 20 юни представители на страните от Югоизточна Европа ще се запознаят с методиката, разработена от Института по фолклор на БАН по създаването на националния регистър за нематериално културно наследство. В регистъра са включени песни, танци, обреди и обичаи от традициите на населението във всичките шест етнографски райони на страната.

 

 

всички новини