Новини

Министърът на културата ще открие фестивала в Перник

25.01.08

Размер на шрифта: a |a |a|

2008-01-25

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие днес, 25 януари, в 18.00 ч. Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2008" в Двореца на културата в гр. Перник. Министър Данаилов е патрон на XVII-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2008", който ще се състои от 25 до 27 януари в Перник.

Очаква се над 100 маскарадни групи от десет страни да участват във фестивала, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В състезателната програма, която е само за българските участници, ще си съперничат 5434 кукери и сурвакари, разпределени в 94 групи от 15 области на страната. Журито, в състава на което влизат български фолклористи, етнолози, художници и майстори на кукерски маски, ще присъди по една голяма награда в двете основни категории на конкурса - за кукери и сурвакари.

В тазгодишното издание на "Сурва 2008" ще участват и маскарадни групи от Грузия, Индия, Италия, Република Македония, Сърбия, Черна гора, Словения, Сърбия, Турция и Северна Ирландия. Фестивални шествия и научна конференция на тема „Маскарадът – културно наследство и социални практики”, са включени в програмата на фестивала „Сурва 2008”.

Официалното откриване на фестивала е на 25 януари от 18.00 ч. в Двореца на културата в Перник със спектакъла "Силата на доброто".

всички новини