Новини

С „Актуални финансови въпроси” за 2009 г. се запознаха читалищата от Софийска област

16.03.09

Размер на шрифта: a |a |a|
obuchenie1_xs.jpg

По инициатива на РЕКИЦ „Читалища” в Ботевград в сградата на Народно читалище „Христо Ботев” в Ботевград се проведе еднодневен семинар на тема „Актуални финансови въпроси”. В семинара участие взеха представители на 36 читалища от област Софийска. Целта на семинара бе да запознае читалищните работници с Държавното обществено осигуряване за 2009 г. и да получат разяснения и практически съвети за водене на двойното счетоводство в читалищата, както и нормативните документи свързани с тази дейност и други актуални въпроси, като:

I.Трудови възнаграждения

1.     Нормативна база - Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2009 г. /Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии-2009 г./

2.     Осчетоводяване на заплати.

3.     Начисления на осигуровки върху заплатите на читалищните служители, процентите  и кодовете за вида на плащане – в сила от 01.01. 2009 г.

II. Граждански договори

1. Същност- какво представлява ГД, как се сключва  и начина на изчисление на ГД във връзка с действащите нормативни закони и правлници в държавата.

2. Начин на начисляване и изчисляване на осигурителните вноски.

3. Съпътстващи документи към бланката за граждански договори.

 

IІІ. Годишни данъчни декларации

1. Разяснения във връзка с промените на  ЗКПО  от 01.01. 09 г.; действието и прилагането му в читалищата.

2. Разяснения на читалищните секретари за водене на двойното счетоводство в читалищата – нормативни документи свързани с тази дейност.

3. Годишно счетоводно приключване.

3. Данъчна декларация на читалища без стопанска дейност.

4. Данъчна декларация при извършване на стопанска дейност.

всички новини