Новини

Читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" в Свищов отбеляза 153 години от своето основаване

04.02.09

Размер на шрифта: a |a |a|
1_big_s_s_xs.jpg

Едно от първите три читалища в страната – ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” в Свищов, е основано преди 153 години, по инициатива на учителите Емануил Васкидович и Георги Владикин и търговците Христаки Филчов и Димитър Начович. “...Тия четири лица воспалени от родолюбието си определиха по възможности да пожертвува всякий от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище, гдето ще бъде библиотека и музеoм ...”, пише в Учредителния протокол на Първото българско читалище от 30 януари 1856 г.

 

Наред с инициаторите, на събранието присъстват още около 40 разпалени родолюбци. На самобитното и уникално читалищно дело те завещават не само духовните си и нравствени сили, но и щедри парични дарения в името на благородното начинание.

 

Събраната сума от 37 409 гроша – твърде значителна за онова време, дава възможност на читалището да предприеме веднага първи стъпки за постигане на своите цели. То открива широки простори за една просветна, благотворителна, библиотечна, театрална и стопанска дейност, продължила години наред и намерила приемници в лицето на новосъздадените в града “ученолюбиви дружества”.

 

През 1904 година Кирил Д. Аврамов дарява на Свищовската община 200 хил. златни лева за построяване на сграда за театър и читалище. До днес сградата на Първо българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови” внушава представата за неостаряващо дълголетие. В нея и чрез нея завинаги е съхранена паметта за първите ентусиасти и за трудностите, с които те проправят път към духовността и знанието.

 

По повод 153 годишнината в кафе – галерия “Антиквариат” при свищовското читалище е подредена изложба с портрети на учредителите и копия на архивни документи. На самия 30 януари читалищните служители ще изразят признателността си към делото на първите с полагане на цветя пред паметната плоча, поставена върху къщата на възрожденеца Димитър Начович, където е учредена културната институция.

всички новини