Новини

Обучение по библиотечно дело за читалищата от община Севлиево

20.01.09

Размер на шрифта: a |a |a|
obuch_bibl_sevlievo_16.01.08_001_xs.jpg

На 16.01.2009 г. от 10:00 часа в Общинска библиотека - гр. Севлиево РЕКИЦ "Читалища" - Габрово организира обучение по библиотечно дело за читалищата от община Севлиево. Лектор беше методистът от РБ "Априлов-Палаузов" - Габрово - г-жа Маргарита Братованова. Участие взеха и представители на отдел "Култура, вероизповедания и етническа интеграция" от Община Севлиево, както и новоназначения директор на РБ "Априлов-Палаузов" - г-жа С. Цонева и новия методист за читалищните библиотеки - г-жа М. Банкова. 

 

В обучението се включиха общо 26 души - представители на читалищата и свързаните с тях културните институции. То бе отразено от журналисти от тв канал "Фокус" - Севлиево. На вниманието на участниците обстойно беше представена наредбата за библиотечното дело, както и практически указания за водене на задължителната библиотечна документация и изготвяне на годишни отчети за библиотечната дейност в читалищата. Бяха раздадени и нагледни материали, които да подпомагат библиотекарите в пряката им работа. 

 

Експертите от РЕКИЦ и методистите от Регионална библиотека поеха ангажимент да осигурят за читалищните библиотеки книги за движение на библиотечния фонд, библиотечни дневници и читателски картони. Всички читалища получиха като подарък от РЕКИЦ - Габрово по един работен календар за своите библиотеки. 

 

Обучението протече при голям интерес от страна на присъстващите. Проведена бе ползотворна дискусия за проблемите и насоките за работа на читалищните библиотеки в малките населени места. Поставен бе акцент и върху повишаване на квалификацията на читалищните библиотекари и изграждане и прилагане на умения за работа с компютърна техника. 
След обучението беше проведена работна среща между представителите на РЕКИЦ "Читалища" - Габрово и на Община Севлиево - отдел "Култура, вероизповедания и етническа интеграция".

всички новини