Новини

Читалищните дейци в Лозница празнуват

10.12.08

Размер на шрифта: a |a |a|
dsc00233_xs.jpg
dsc00264_xs.jpg

От  година насам населението на община Лозница е доказало, че празнува и се весели заедно на всички мюсюлмански  и християнски празници. Това  доказа и поредната инициатива на Общински читалищен съюз в Община Лозница, в партньорство с Община Лозница, когато в петък на 05.12.2008г. се проведоха празничните концерти. Те бяха по повод Курбан байрам, Коледа и Нова година. Концертите се проведоха в салоните на читалищата в с. Веселина и с. Каменар. Тяхната подготовка започна още преди един месец по инициатива на ръководството на Общински читалищен съюз – Община Лозница. Салоните на читалищата бяха препълнени от местни жители и гости.

 

 
Преди да започнат концертите поздравителни слова изказаха кметовете на селата-домакини, председателят  Общински съвет на Община Лозница Ибрахим Ахмедов и ръководството на читалищния съюз Данчо Йонков и Георги Минков. Всички те споделиха своето вълнение от провеждането на такива крупни културни  мероприятия  и пожелаха на самодейци и жители на общината  да запазят своето приятелство и етническа толерантност за да може и за в бъдеще визията на общината да продължава да бъде букет от ценности на етносите, живеещи в общината.

 

 

 

Концертите се проведоха по предварително подготвен сценарий, който беше богат  на стихове, много песни и още повече фолклорни танци на различните етноси по случай Курбан, Коледа и Нова година. В тях участваха фолклорните групи на читалище „Пробуда” с художествен ръководител Георги Минков, Групата за турски песни и танци на Хатидже Караджова, групата за туристически песни на Божанка Панова, групата към читалище „Наука” с. Каменар, фолклорна група към читалище с. Синя вода,  фолклорна група за турски песни към читалище с. Веселина, група „Хепси Бир” към читалище с. Студенец, фолклорна група към читалище с. Ловско  и мъжка фолклорна група с. Сейдол.

 

 

 

На концерта в с. Веселина гостува и група за турски фолклорни танци „Йълдъз” от гр. Две могили, която се представи с пет много хубави кръшни турски танци.

 

 

 

Всички самодейци останаха удовлетворени от изпълненията си, а  публиката беше възхитена от професионалните им изпълнения.

 

 

На 19.12. 2008г. концертите продължават в селата Синя вода и Ловско.

 

 

 

Идеята на ръководството на Общински читалищен съюз и Община Лозница е съвместното отпразнуване на религиозни и новогодишни празници, което още  повече ще сплоти населението на Лозница  и занапред.

 

 

 

 


 

 

Айше Реджеб- Лозница

 

 

всички новини