Новини

GLOBUL дари 50 000 лв. за обогатяване фондовете на Националното читалище на слепите „Луи Брайл”

17.11.08

Размер на шрифта: a |a |a|
images_xs.jpg

За трета поредна година GLOBUL подпомогна за обогатяването на фондовете на Национално читалище на слепите (НЧС) „Луи Брайл”, на филиалните брайлови библиотеки и на библиотеките на училищата за деца с нарушено зрение.
До момента даренията, които са направени са в размер от 50 000 лв. С досега дарените средства са изработени 30 книги на брайлов шрифт, с които са попълнени фондовете на централната и филиалните библиотеки, включително и в двете училища за деца с нарушено зрение. До момента са издадени и седем броя на списание "Вестител" в електронен, брайлов и аудио формат.
"От името на настоятелството на читалище „Луй Брайл” изразявам своята благодарност към GLOBUL за дарението по повод нашия 80-годишен юбилей. Вярвам, че успешното сътрудничество, което сме имали до момента ще продължи и в бъдеще”, пише в писмото си до GLOBUL Спас Карафезов, председател на Настоятелството на национално читалище "Луи Брайл".
В България брайлова литература издават две обществени организации - НЧС “Луи Брайл” и Съюз на слепите в България (ССБ). Брайловите книги са с едностранен печат и излизат в изключително ограничени тиражи поради скъпата техника на производство. Брайловата печатница към ССБ отпечатва учебниците за двете училища за деца с нарушено зрение в страната, както и списания на брайл. Списание „Вестител” излиза от 2000 г. като научно-популярно издание на НЧС “Луи Брайл”.

всички новини