Новини

Семинар за читалищни секретари и библиотекари от общ. Руен

10.11.08

Размер на шрифта: a |a |a|
202px-burgas_oblast_map_xs.jpg

На 5.11. РЕКИЦ- „Читалища” съвместно с РБ „П. К. Яворов” организираха   в община Руен обучителен семинар за минимум библиотечни умения. Семинарът мина под надслов „Основни библиотечни дейности и процеси”. Целта му бе да се повиши квалификацията на читалищните дейци от руенския регион и да се усъвършенстват библиотечните им знания. Обучението се проведе в заседателната зала на Общината. Присъстваха секретар – библиотекарите от НЧ в селата Люляково, Скалак, Дъскотна, Зайчар, Струя, Добромир, Снягово, Топчийско, Планиница, Просеник и Руен. Срещата уважи г-н  Мехмед Чолак – дългогодишен завеждащ отдел „Култура”в Общината.

Квалификационният семинар бе презентиран чрез мултимедия. Първият лектор беше Соня Кехлибарева – завеждащ отдел „Комплектуване” към РБ „П. К. Яворов”. Тя запозна присъстващите с възможностите, начините и средствата за комплектуването. Представена им беше общата и индивидуална регистрация, както и библиотечната документация.
Мария Русева – завеждащ отдел „Обработка” в библиотеката презентира подробно обработката и организацията на библиотечните ресурси. Тя разработи общата структура на библиографското описание. С нагледни примери на присъстващите бе обяснено за класирането, сигнирането и системата от каталози. Г- жа Русева описа и няколко достъпни схеми за организацията на библиотечните фондове.
След кратката, но ободряваща обедна почивка семинарът продължи с лекцията на Ив. Йовкова – завеждащ отдел „Обслужване на възрастни”. Тя запозна гостите с наредбата за запазване на библиотечните фондове, типовете правила за обслужване на читателите и видовете отчисления. Бе предвидено време за дискусия, за въпроси и отговори. В разговора се включи и Мария Няголова - завеждащ отдел „Методика”в РБ. Като дългогодишен специалист- методист тя имаше впечатления от отделните читалищни библиотеки и даде конкретни насоки за тяхната работа. Въпреки че дамите- гости бяха по активни с въпросите относно организацията на читалищните. библиотеки, приятно впечатление направи мъжкото присъствие в залата. Петима от библиотекарите в община Руен са мъже. Положителна е и тенденцията за повишаване образованието на библиотекарите. Трима от тях са с полувисше – ДБИ – София, с библ. курсове и 1 – с  висше от БСУ, гр. Бургас.
От раздадените анкети се разбра, че обучителният семинар е бил достъпен и полезен за всички, а информацията изчерпателна. Секретар - библиотекарите останаха доволни от отличната организация  и изявиха предпочитание относно бъдещите теми. Това са обучение по счетоводна и данъчна отчетност и писане на проекти, с които ще се кандидатства за средства за закупуване на нова литература. За домакини и лектори стана ясно, че квалификационно – образователните семинари в руенски регион ще се превърнат в трайна положителна тенденция и ще бъдат заложени в плана на РЕКИЦ „Читалища”- Бургас за 2009 год.

всички новини