Новини

Читалището в с. Конуш празнува

10.11.08

Размер на шрифта: a |a |a|
dsc05878_xs.jpg

Четиридесет години сценична дейност на художествената ръководителка Мария Русева, тържествено отпразнува НЧ ”Пробуда” в с.Конуш, Община Хасково.

 

Провеждането на мероприятието бе по инициатива и съдействие на РЕКИЦ ”Читалища” в град Хасково. Сред гостите на тържеството бяха представители на Дирекция „Култура, образование, спорт и младежки  дейности” при Община Хасково, секретари и председатели на читалища от региона, както и ръководители на самодейни групи, колеги и почитатели на фолклора.

 

С особен интерес присъстващите в салона  се запознаха с визуалния творчески потрет на Мария Русева изготвен в мултимедиен вариант от екипа на РЕКИЦ - Хасково.

 

Мария Русева е доайен сред ръководителите на самодейните фолклорни групи в региона. Тя е в основата на възстановяването на обичая „На меджия” с който НЧ”Пробуда”с. Конуш участва в националния проек на ЮНЕСКО за България  „Живи човешки съкровища”. Русева ръководи и „Групата за автентичен фолклор”, която е носител на сребърен медал на фестивала в Неделино през 2006 година.

 

Уменията си в дирижирането и музикалното поприще Мария Русева дължи на полученото образование от курсове по музика и диригентство към Института  за усъвършенстване на учители в Стара Загора, както и на покойния  маестро Борис Младенов от Хасково.

 

Днес Мария Русева събира и нотира песните от фолклора на Конуш. В своята работа Русева е извършила обработки на песни в тригласно звучене, предназначени за  Групата  за обработен фолклор към читалището. Под диригентството на Мария Русева те изпълниха най-любимите си песни от своя репертоар.. За първи  път бе представена и песента „Мое село” по текст и музика на Мария Русева.

всички новини