"Децата на Свидня - училище и читалище"

22.10.07

отпечатай новината
2007-10-19 

“Децата на Свидня - с традициите на миналото вървят към бъдещето “
“ Училище  и читалище  празнуват заедно “

На 19.10.2007 г.  в с. Свидня, Община Своге имаше двоен празник - 125 години начало на просветната дейност в селото и 70-годишнината на сегашното ОУ “Отец Паисий “. Двете културно-просветни институции се бяха постарали да докоснат сърцата на всеки от присъстващите и за това мотото им бе :
“ За теб, който носиш детето в себе си и си запазил спомена за дните в училище “

С театрална постановка “Легендата на Свидня”, с участието на ученици от ОУ “Отец Паисий”, с много танци и песни на детската танцова група и женската  група за автентичен фолклор при НЧ ”Никола Вапцаров “ в с. Свидня и гостуващите формации-мажоретен състав и танцова трупа “Балканче“ от НЧ “Градище“ в гр. Своге , шопски хумор от Цветомир и Кристиян Радославови премина празника.

Училището с партньор читалището ще работят по два проекта към МОН, които са свързани с изучаване на историята на училището, родовата памет и природата на родното село. Предстои много изследователска, събирателска, проучвателска и краеведска дейност. Целите ни са големи, но имаме достатъчно ентусиазъм, сили и възможности  да се справим със задачите.
В малкото селище училището и читалището са двете институции, които правят културният живот, те подържат искрата на знанието и спомагат да не забравяме кои сме, откъде сме...