Културата в малкия град

17.11.07

отпечатай новината
2007-11-16
В дните от 14 до 16 ноември 2007 г. гр. Попово бе домакин на ІІІ-та национална среща „Културата в малкия град”, част от дебата „Култура и информация – достъп до всеки” – инициатива на Министерството на културата.
Настоящата среща, организирана със съдействието и на община Попово премина под надслова - „Културата в малкия град – между традициите и бъдещето.
В дискусиите участие взеха представители на читалища, общини от региона и страната, експерти от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”, граждани, журналисти.

Дебатира се върху актуални въпроси на читалищната дейност, предизвикателствата и възможностите за участие на читалищата в оперативните програми към съответните министерства, условията за оптимално партньорство между читалищата, училищата, общините и бизнеса, както и състоянието на любителското художествено творчество.

Като основни акценти се откроиха:

·        Време на самоопределяне. Разгръщане на иновативни модели. Споделяне на добър опит. Обмяна на сполучливи практики;

·        Съхраняването на традиционните форми на работа, обогатяването им и развитието им – съществен фактор за устойчивото развитие на културата в малкия град;

·        Културните и образователни институции, местната власт, бизнеса – основа за оптимално партньорство в малкия град;

·        Малкият град – значим фактор и център за съхраняване на българската национална идентичност;

·        Културната инфраструктура като значим фактор местното регионално развитие.



Проведената през м. ноември 2005 г. Първа Национална кръгла маса „Културата в малкия град” в гр. Трявна постави началото на подетата  от дирекция „Регионални културни дейности” в Министерството на културата инициатива, за поредицата от дискусии, обединени от темата „Култура и информация – достъп за всеки”. Участие взеха представители на общини, читалища и библиотеки от страната, Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”, Института за фолклор при БАН, Евро-българския културен център, Национален фонд „Култура”, представители на НПО и др.

Докладите и последвалите ги дискусии откроиха следните акценти: 

  • Малкият град като територия за развитие на широка гама от културни дейности.

  • Установяване и укрепване на партньорството като модел на взаимодействие при осъществяването на местната културна политика.

  • Осъществяване на диалог между глобалното общество и националната култура, като гарант за запазването на българската култура и идентичност.

  • Активно взаимодействие между материалното и нематериалното културно наследство.

  • Задълбочаване на партньорството между местните културни институти и бизнеса, поставящи основата на нови взаимоотношения, на нов облик на създавания съвместен културен продукт.

  • Културата като ресурс за социално-икономическо и устойчиво човешко развитие.

  • Културата като основа на интеграцията на етносите. Практики на културна интеграция.

  • Формиране на общинско ниво на политика за развитие на библиотеките и читалищата.

  • Утвърждаване ролята и мястото на библиотеките и читалищата, като основни институции в малкия град за осигуряването на култура и информация за всеки.

  • Библиотеките – средище на разнообразни по тип културни контакти.

  • Библиотеките – интегрални регионални информационни центрове.

  • Развитие на нови умения свързани с подготовка на проекти за структурните програми на Европейския съюз.

  • Националният фонд „Култура” – стратегически партньор на процеса за развитие на културата.

  • Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” – ключови звена в процеса на утвърждаването на читалищата като съвременни центрове за устойчиво развитие и гражданско участие.


  На 8, 9 и 10 ноември 2006 г. в гр. Правец Министерството на културата организира Втора национална кръгла маса „Културата в малкия град". В отделните сесии се дискутираха проблемите, свързани с развитието на културните процеси в малките населени места, с оглед резултатите от взаимодействието между културните институти в малкия и големия град. В заседанията ще вземат участие представители на регионални структури, общини и културни дейци.

        Като акценти на Втората национална кръгла маса „Културата в малкия град” се откроиха:

·        Малкият град като територия за развитие на широка гама от културни дейности;

·        Установяване и укрепване на партньорството като модел на взаимодействие при осъществяването на местната културна политика;

·        „Културата като основа на интеграцията на етносите. Практики на културна интеграция”;

·        Културата като ресурс за социално-икономическо и устойчиво човешко развитие;

·        Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” – ключови звена в процеса на утвърждаването на читалищата като съвременни центрове за устойчиво развитие и гражданско участие.